Faktaboks

Malcolm X
egentlig Malcolm Little, muslimsk navn El-Hajj Malik El-Shabazz
Uttale
mˈælkəm eks
Født
19. mai 1925, Omaha, Nebraska, USA
Død
21. februar 1965, Manhattan, New York, USA
Malcolm X
Malcolm X i Harlem, New York, 29. juni 1963.
Av /NTB scanpix.
Malcolm X
Malcolm X i 1964. Kolorert foto.
Av .
Malcolm X og Martin Luther King jr.
Foto fra det eneste kjente møtet mellom Malcolm X (til høyre) og Martin Luther King jr. (til venstre), 26. mars 1964. Malcolm X mente at borgerrettsbevegelsen, som King var en del av, ikke gikk langt nok i å kreve rettigheter for svarte amerikanere. Mot slutten av sitt liv ble Malcolm X imidlertid mer interessert i å samarbeide med borgerrettighetsbevegelsen og å forandre det amerikanske samfunnet fremfor å isolere seg fra det.
Av .

Malcolm X var en amerikansk religiøs leder og politisk aktivist for afrikansk-amerikanske rettigheter. Malcolm X hadde stor innvirkning på den voksende radikaliserte afrikansk-amerikanske Black Power-bevegelsen på midten av 1960-tallet. Han ble kjent som talsmann for den svarte religiøse separatistbevegelsen Nation of Islam, og konverterte siden til ortodoks sunniislam.

Han ble ble skutt og drept 21. februar 1965, 39 år gammel.

Barndom og oppvekst

Malcolm X' far var baptistpastor og begge foreldrene var aktive i den svarte nasjonalistbevegelsen til Marcus Garvey. I 1929 brant familiens hus i Lansing, Michigan, ned, og i 1931 ble Malcolms far drept da han falt under en sporvogn, i noe som kan ha vært et rasistisk mord utført av lokale militante høyreekstremistiske bevegelsen Black Legion, en avart av Ku Klux Klan. Malcolms mor ble innlagt på en psykiatrisk institusjon i 1938, og Malcolm og hans syv søsken vokste opp delvis alene og delvis med slektninger og i fosterhjem.

Malcolm flyttet til sin halvsøster Ella Collins i Boston, Massachusetts, i 1939, da han var 14 år. Han tok småjobber og var involvert i småkriminalitet, og senere i mer alvorlig kriminalitet. I 1946 ble han dømt for innbrudd, sammen med en kamerat. De to fikk lange fengselsstraffer, også delvis fordi de to hvite kvinnene som var med på innbruddet ble trodd av politiet og juryen på at de hadde blitt tvunget med på handlingen.

Nation of Islam

Under fengselsoppholdet, som varte fra 1946 til 1952, ble Malcolm gjennom søsknene introdusert for den selvoppnevnte muslimske profeten Elijah Muhammad (tidligere Elijah Poole). Muhammad hadde bygget opp en organisasjon for svart separatisme, med ekko fra Marcus Garveys aktivisme. Malcolm og Muhammad brevvekslet og Malcolm ble aktiv i Muhammads organisasjon Nation of Islam, som hadde hovedsete i Chicago, Illinois, og gjennomførte omfattende selvstudier i fengselet. Han byttet etter hvert ut slektsnavnet Little med en «X», en utbredt skikk blant medlemmer av Nation of Islam, siden afrikansk-amerikaneres slektsnavn ofte var gitt dem av hvite slaveeiere. Bokstaven X symboliserte at slaveeierne tok fra slavenes deres identitet da de bragte dem til Amerika.

Malcolm X var lenge en svært effektiv talsmann for Muhammads teologi, som på mange måter skilte seg fra ortodoks islamsk lære. I henhold til Nation of Islams lære var Muhammad profet som selv hadde møtt Gud, i form av Nation of Islams grunnlegger Wallace Fard Muhammad. Muhammad forkynte også at svarte amerikanere var asiater og ikke afrikanere, og at hvite mennesker var skapt av en ond demon og dermed hørte djevelen til. Nation of Islam var dermed ikke interessert i å ta del i det amerikanske samfunnet, men stilte seg på siden av det. I motsetning til andre islamske retninger, som er universalistiske, var Nation of Islam en separatistisk organisasjon, som var uinteressert i integreringssarbeidet som andre i borgerrettighetsbevegelsen jobbet for i etterkrigstiden. Utad var organisasjonen ikke-voldelig, men innad var den til tider åsted for hierarkisk vold og straffereaksjoner.

Malcolm X grunnla Nation of Islams moské i Harlem, New York, i tillegg til flere andre. På grunnlag av sine store talegaver og karisma ble Malcolm X Nation of Islams mest kjente talsmann, og han fikk rollen som nasjonal hovedtalsmann og reisende forsamlingsleder. Malcolm X ble fulgt og avlyttet av FBI i stor utstrekning fra han tok en ledende rolle i Nation of Islam og frem til sin død.

Politisk aktivisme og brudd med Nation of Islam

I takt med sin voksende berømmelse og økende kontakt med både borgerrettighetsforkjempere, politikere og journalister gjennom blant annet debatter og TV-opptredener, ble Malcolm X i løpet av de første årene av 1960-tallet mer og mer interessert i å endre det amerikanske samfunnet, heller enn å trekke seg tilbake fra det. Dette førte til konflikter med Muhammad og andre ledere i Nation of Islam, som ikke ønsket at organisasjonen skulle delta på protester og i aktivisme. Dette, i tillegg til personkonflikter og en kontroversiell uttalelse Malcolm X kom med etter attentatet på John F. Kennedy høsten 1963, førte til et brudd mellom Malcolm X og Nation of Islam i 1964.

Etter bruddet med Nation of Islam grunnla Malcolm X den konkurrerende religiøse organisasjonen Muslim Mosque Inc. I løpet av 1964 foretok Malcolm X flere lange utenlandsreiser, blant annet en pilegrimsreise til Mekka, og lengre opphold til flere nylig uavhengige afrikanske land. Han ble tatt i mot som en leder av en amerikansk islamsk bevegelse i islamske land og som en amerikansk leder i en pan-afrikansk bevegelse i ikke-islamske land i Afrika.

I 1964 stiftet han organisasjonen Organization of Afro-American Unity. Organisasjonen hadde medlemmer fra både Muslim Mosque Inc. og fra borgerrettighetsbevegelsen. Malcolm var svært inspirert av sitt møte med Organisasjonen for afrikansk enhet, og argumenterte for at man måtte gå fra å tenke på brudd på svartes rettigheter i USA som brudd på borgerrettigheter og gå over til å tenke på det som brudd på menneskerettigheter.

Trusler og død

Malcolm X
Malcolm X utenfor hjemmet sitt etter at han og familien ble utsatt for et angrep med brannbomber, 14. februar 1965, bare en uke før hans død.
Av .

Malcolm X levde med utstrakte dødstrusler det siste året av sitt liv. I februar 1965 ble huset han delte med Betty Shabazz og deres fire døtre angrepet med brannbomber om natten. Huset brant ned, men familien kom seg ut og ingen kom fysisk til skade. Kort tid senere, den 21. februar, ble Malcolm X skutt og drept av flere gjerningsmenn under et åpent møte i Washington Heights, New York. Tre medlemmer av Nation of Islam ble dømt for mordet. To av de dømte har hele tiden hevdet sin uskyld, også etter at de kom ut av fengsel. Den tredje har siden pekt ut andre medkonspiratører. Saken, og dommene mot de to, er fremdeles gjenstand for stor kontrovers.

Intellektuell betydning

Malcolm X ble kjent gjennom sin selvsikre debattopptreden og store talegaver. Han ble også en kultfigur etter sin død, i stor grad på grunn av boken The Autobiography of Malcolm X, skrevet av Alex Haley. Haley og Malcolm X hadde samarbeidet om boken siden 1963, men boken kom ikke ut før etter Malcolm X’ død.

Intellektuelt er det store motsetninger i Malcolm X’ uttalte ideologi, særlig i perioden rett før og rett etter at han ble utstøtt fra Nation of Islam, og han skiftet ofte retoriske taktikker ettersom hvem han snakket til. Blant hans mest kjente taler er «The Ballot or the Bullet», der han går i rette med ikkevoldstenkningen til borgerrettighetsbevegelsen, og hevder svarte amerikaneres rett til å forsvare seg, men der han også peker på det amerikanske politiske systemet og loven som rettesnor også for afrikansk-amerikanere.

Malcolm X hadde stor innvirkning på den senere Black Power-bevegelsen og opprettelsen av organisasjoner som Black Panthers. Han var både en del av og en bidragsyter til en radikalisering av svarte ungdommer i USA, i en tid der mange mente at borgerrettighetsbevegelsen ikke gikk langt nok, og ikke var i stand til å snakke for en svart amerikansk arbeiderklasse, som på tross av noe fremgang fremdeles var utestengt fra store deler av det amerikanske samfunnet i praksis.

Familie

I 1957 giftet Malcolm X seg med Betty Shabazz (tidligere Sanders). De hadde seks døtre, hvorav to ble født etter Malcolm X’ død.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Manning Marable: Malcom X: A Life of Reinvention, Viking Publishers, 2011

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg