Paul Tillich, tysk-amerikansk filosof og teolog. Tillich hadde en rekke universitetsstillinger i Tyskland i teologi og filosofi og var en av lederne for de tyske kristne sosialister inntil han emigrerte til USA i 1933 på grunn av sin motstand mot nazismen. Han ble professor i New York 1933, ved Harvard 1955 og Chicago 1962.

Tillichs tenkning har et luthersk-protestantisk grunnpreg (bl.a. påvirket av E. Troeltsch og K. Barth). I sine arbeider forsøkte han å skape en moderne kristen syntese av samfunnsvitenskap, dybdepsykologi og filosofi (påvirket av Schelling, Hegel og Kierkegaard). Ifølge Tillich er det karakteristiske trekket ved all religion et «ubetinget anliggende», som både er en holdning i mennesket, og noe objektivt eksisterende utenfor mennesket. Han så religion som «dybdedimensjonen» i all menneskelig handling og innførte begrepet «kulturteologi», dvs. det å betrakte alle kulturelle elementer som uttrykk for bevisstheten om noe «ubetinget». Han utarbeidet også en symbolteori der symbolene står som svar på bestemte, historisk betingede eksistensielle situasjoner.

Tillich skrev bl.a. The Protestant Era (1948), The Shaking of the Foundations (1948, norsk utg. Grunnvollene rystes, 1975) og Religionsphilosophie (1962).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.