Faktaboks

Paul Tillich
Paul Johannes Tillich
Uttale
tˈillich
Født
20. august 1886, Brandenburg
Død
22. oktober 1965, Chicago
Tillich
James Rosatis byste av Paul Tillich er reist i New Harmony, Illinois, USA.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Paul Tillich, tysk-amerikansk filosof og teolog. Tillich hadde en rekke universitetsstillinger i Tyskland i teologi og filosofi og var en av lederne for de tyske kristne sosialister inntil han emigrerte til USA i 1933 på grunn av sin motstand mot nazismen. Han ble professor i New York i 1933, ved Harvard i 1955 og Chicago i 1962.

Tillichs tenkning har et luthersk-protestantisk grunnpreg (blant annet påvirket av Ernst Troeltsch og Karl Barth). I sine arbeider forsøkte han å skape en moderne kristen syntese av samfunnsvitenskap, dybdepsykologi og filosofi (påvirket av Friedrich von Schelling, Georg Hegel og Søren Kierkegaard).

Ifølge Tillich er det karakteristiske trekket ved all religion et «ubetinget anliggende», som både er en holdning i mennesket, og noe objektivt eksisterende utenfor mennesket. Han så religion som «dybdedimensjonen» i all menneskelig handling og innførte begrepet «kulturteologi», det vil si det å betrakte alle kulturelle elementer som uttrykk for bevisstheten om noe «ubetinget». Han utarbeidet også en symbolteori der symbolene står som svar på bestemte, historisk betingede eksistensielle situasjoner.

Tillich skrev blant annet The Protestant Era (1948), The Shaking of the Foundations (1948, norsk utgave Grunnvollene rystes, 1975) og Religionsphilosophie (1962).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg