Jawaharlal Nehru

Faktaboks

Jawaharlal Nehru
uttale:
nˈehru
født:
14. november 1889
død:
27. mai 1964

Jawaharlal Nehru

Av /NTB Scanpix ※.
Jawaharlal Nehru (til venstre) og Mahatma Gandhi var de mest sentrale politikerne i kampen for uavhengighet fra Storbritannia. Foto fra 1946.

Jawaharlal Nehru, indisk politiker. Han var blant de mest betydningsfulle politikerne i kampen for indisk uavhengighet fra Storbritannia, og var det selvstendige Indias første statsminister fra 1947 til sin død i 1964. Nehru fikk stor betydning for fremveksten av det moderne India gjennom sin ledelse av Kongresspartiet og regjeringen; det lyktes ham å legge et sikkert grunnlag for et parlamentarisk styre og en sterk administrasjon.

Nehru var far til Indira Gandhi og morfar til Rajiv Gandhi, som begge ble statsministere i India.

Bakgrunn

Nehru var sønn av politikeren Motilal Nehru (1861–1931), som i 1928 forfattet utkast til en dominion-forfatning for India.

Nehru var utdannet i Harrow og Cambridge. Han var sterkt preget av sitt aristokratiske oppvekstmiljø, og av britisk kultur og akademisk radikalisme; han kom også tidlig under marxistisk påvirkning. Som ung sluttet Nehru seg til Mahatma Gandhi, og var nært knyttet til ham, tross forskjell på mange punkter i livssyn og meninger.

Nehru ble generalsekretær i Kongresspartiet i 1923 og etterfulgte faren som partiformann i 1929. Under frigjøringskampen ble han fengslet flere ganger, til sammen i ni år.

Statsminister

Nehru ble i 1947 den første statsminister i det selvstendige India, og hadde stillingen til sin død, delvis ledet han også utenriks- og forsvarsdepartementene. Han forsøkte å innta en formidlende stilling mellom øst og vest, og fastholdt Indias alliansefrie stilling.

Kashmirkonflikten preget hans politikk overfor Pakistan; hans familie stammet fra Kashmir, og han kunne ikke godta grensedragning ut fra religion. I innenrikspolitikk og sosiale spørsmål kjempet han på to fronter: mot kommunister og reaksjonære hinduer. Nehru gikk av som partiformann i 1954.

Jawaharlal Nehru skrev blant annet Autobiography (1936), Discovery of India (1946), Independence and After (1950), Verdens historie (4 bind, norsk utgave 1967–1968).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg