Black Panthers

En av lederne for Black Panthers, Elridge Cleaver, stilte som presidentkandidat i 1968. Her står han ved siden av den beskutte kampanjeplakaten sin, 11. september 1968.
Av /NTB scanpix.

Black Panthers, egentlig The Black Panther Party For Self-Defense, var en amerikansk borgerrettsorganisasjon, stiftet i 1966 av Huey P. Newton og Bobby Seale i Oakland, California med formålet å fremme bedre boligforhold, større utdannelsesmuligheter og fritt yrkesvalg for svarte. Videre ville de arbeide for at en svart bydels innbyggere skal kunne danne egne politistyrker og at svarte bare skal kunne dømmes av egne domstoler.

Faktaboks

uttale:
blæk pˈænþə:z
etymologi:
engelsk, ‘svarte pantere’

En av lederne, Eldridge Cleaver, stilte som kandidat til presidentvalget i 1968. På denne tiden hadde Black Panthers ca. 2000 medlemmer. Arrestasjoner av lederne, indre rivalisering og utvidet deltagelse av svarte i det institusjonaliserte politiske liv bidrog til å svekke organisasjonens slagkraft.

Fra midten av 1970-årene opererte Black Panthers som en mer tradisjonell politisk og sosial organisasjon. Partiet ble oppløst i 1982.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg