Faktaboks

Montgomery
Uttale
məntgˈʌməri
Innbyggertall
201 000 (2020)
Delstats kongressen
Montgomery er hovedstaten i Alabama. Her er delstatskongressen.
White House of the Confederacy, Montgomery, Alabama
Det første hvite hus for de konfødererte stater, hvor president Jefferson Davis bodde med sin familie i 1861. Senere samme år ble sørstatskonføderasjonens hovedstad flyttet til Richmond i Virginia.
Av /Library of Congress.
Montgomery, Alabama
Statue av borgerrettsforkjemperen Rosa Parks (1913–2005) i Montgomery.
Av /Shutterstock.

Montgomery er hovedstaden i delstaten Alabama i USA. Byen ligger ved Alabama River, som er seilbar hit. Byen har 201 000 innbyggere og danner sentrum i en større byregion med 386 000 innbyggere (US Census, 2020).

Navnet er etter krigshelten Richard Montgomery, som var generalmajor i den kontinentale armé under den amerikanske uavhengighetskrigen.

Næringsliv og kultur

Betydelige arbeidsgivere i Montgomery er det amerikanske flyvåpenets flystasjon Maxwell Air Force Base og Hyundai Motor bilfabrikk. Mange er også sysselsatt i delstatsadministrasjonen og det offentlige skoleverket.

Montgomery har tre offentlige universiteter og er sete for statsuniversitetet, opprinnelig grunnlagt som et lærested for frigjorte slaver i 1867. Maxwell Air Force Base er sete for det militære Air University.

Kjente museer er Montgomery Museum of Fine Arts, et museum til minne om countrymusikeren Hank Williams og det tidligere hjemmet til forfatterparet F. Scott Fitzgerald og Zelda Fitzgerald i den fornemme hagebyen Cloverdale. Residensen til de konfødererte staters president Jefferson Davis er et historisk landemerke i bysentrum som også drives som museum. Her ligger også Civil Rights Memorial, et minnesmerke over drepte under borgerrettsbevegelsen. For øvrig finnes dyrehage, planetarium og en stor utendørs vannsportpark, Montgomery Whitewater.

Historie

Etter creek-krigen 1813–1814 ble lokale urfolk med tilhold langs Alabamaelven, herunder alibamu, fordrevet sørover og området åpnet for nybyggere. Montgomery ble grunnlagt i 1819 da to separate bebyggelser ble slått sammen. Byen vokste som et senter for bomullsproduksjon og ble utpekt som delstatshovedstad i 1846. I 1861 ble Montgomery sørstatskonføderasjonens første hovedstad, og Jefferson Davis ble tatt i ed som konføderasjonens president i byens capitol-bygning.

På 1880-tallet var byen blitt et industrisenter og et knutepunkt for jernbane- og elvetrafikk. I 1886 fikk byen trikk, og med dette USAs første omfattende system av elektriske sporvogner. Tidlig på 1900-tallet vedtok kommunale ledere forordninger som var utformet for å skille hvite fra afrikansk-amerikanere på trikken, et mandat som fortsatte også etter at trikken ble erstattet av bybuss i 1936.

Byen spilte en betydelig rolle under borgerrettsstridene i 1950- og 1960-årene. Det var her den litt over ett år lange bussboikotten startet i 1955, etter at Rosa Parks var blitt arrestert for å ikke å ha oppgitt sitt sete til en hvit passasjer. Under bussboikotten gjorde Martin Luther King Jr. seg bemerket som pastor i Dexter Avenue Baptist Church. I 1965 arrangerte han en av de mest effektive protestmarsjene fra Selma, Alabama, til hovedstaden Montgomery.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg