Faktaboks

Abraham Lincoln
Uttale
lˈiŋkən
Født
12. februar 1809, Hodgenville, Kentucky, USA
Død
15. april 1865, Washington, D.C., USA
Abraham Lincoln
Abraham Lincoln var USAs 16. president i perioden 1861–1865 for Det republikanske partiet.
Av .

Abraham Lincoln var en amerikansk politiker for Det republikanske partiet. Han var USAs 16. president i perioden 1861–1865.

Bakgrunn

Lincoln vokste opp under trange kår i Kentucky og fikk ingen skolegang, men studerte jus på egen hånd og slo seg i 1837 ned som sakfører i Springfield, Illinois. Etter at han i 1834–1842 hadde vært medlem av delstatsforsamlingen i Illinois, ble han i 1846 valgt inn i det føderale Representantenes hus. Her gjorde han seg først lite gjeldende, men fikk etter hvert en sentral rolle i det nystiftede republikanske partiet.

I 1854 opphevet Kongressen det såkalte Missouri-kompromisset fra 1820 som nedla forbud mot utvidelse av slaveriet nordover. Lincoln og de andre republikanerne var sterkt uenige i dette. Lincoln fikk ry som en fremragende taler; i talene kom hans motstand både mot slaveriet og mot splittelse av den nasjonale enhet klart frem.

President

Da Lincoln ble valgt til USAs president i 1860, meldte sørstatene seg ut av unionen, og borgerkrigen brøt ut. I begynnelsen hadde Lincoln motgang både politisk og militært. Enda ved presidentvalget i 1864 forventet han å tape mot den demokratiske motkandidaten, George McClellan.

Bare Franklin D. Roosevelt har hatt større makt i USA i krigstid, og Lincoln nølte ikke med å bruke sin makt til egenrådige beslutninger. Hans fremste mål var å redde unionen, blant annet ville han bruke opphevelsen av slaveriet til å nå dette målet. Den endelige frigjøringen av slavene ble proklamert 1. januar 1863. I sin innsettelsestale i mars 1865 tok Lincoln til orde for en fredsslutning uten hevnlyst.

Attentat

Få dager etter at krigen var slutt (14. april 1865) ble Lincoln skutt og dødelig såret av en attentatmann under en teaterforestilling i Ford's Theatre i Washington D. C. Han døde neste dag. Attentatmannen, skuespilleren John W. Booth, var en sørstatsfanatiker. Drapet førte til at forsoningslinjen overfor sørstatene ble avløst av en mer hevngjerrig politikk fra nordstatenes side i den etterfølgende tiden.

Ettermæle

I ettertid har Lincoln fått ry som en av verdens fremste statsmenn. Fremfor alt er hans historiske tale i Gettysburg berømt for hans understreking av «et styre av folket, ved folket, for folket». Disse ord står innrisset under en byste av Lincoln som ble avduket 1914 i Frognerparken i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Donald, David Herbert: Lincoln, 1996

Faktaboks

Abraham Lincoln

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg