Atlanta (by i Georgia, USA)

Atlanta. Byen, som er hovedstad i staten Georgia og hovedsete for bl.a. Coca-Cola Company og CNN, med et av dens mange idrettsanlegg, et amerikansk fotballstadion (med godt med parkeringsplasser) i forgrunnen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Atlanta er største by og hovedstad i delstaten Georgia i USA, og ligger ved foten av Blue Ridge Mountains. Selve byen har 486 290 innbyggere, og er sentrum for en større byregion som omfatter 18 fylker (counties) med i alt 5 884 736 innbyggere (US Census, 2017). Atlanta arrangerte sommer-OL i 1996, og byens motto er «Too busy to hate».

Næringsliv og kultur

Atlanta er et sentralt kommunikasjonssenter med blant annet flyplassen Hartsfield-Jackson Atlanta internasjonale lufthavn, som hvert år siden 1998 har vært verdens travleste flyplass. I 2017 betjente den 103 902 992 passasjerer og hadde 879 560 flybevegelser. For øvrig er byen et jernbaneknutepunkt med store verksteder, og et ledende finansielt og kommersielt senter for den sørøstre delen av USA.

Atlanta har en mangesidig industri, og har blant annet hovedkontoret for Coca-Cola og TV-selskapet CNN. Handel med bomull, mais og tobakk. Innen byområdet finnes mer enn 20 universiteter og andre høyere læresteder.

Atlanta er et viktig kultur- og konferansesenter, og er senter for musikkretninger som hiphop, gospel og neo-soul. Atlanta var vertsby for de olympiske sommerleker i 1996, noe som var et stort PR-løft for byen.

Historie

Atlanta ble grunnlagt i 1837 som det sørlige endepunkt for Western and Atlantic Railroad, jernbanen nordover til Chattanooga i Tennessee. Under den amerikanske borgerkrigen 1861–1865 var Atlanta en av Sørstatenes viktigste forsyningsbaser, og ble brent og ødelagt i 1864. Grant Park huser Cyclorama, et stort sirkelformet maleri med scener fra slaget om Atlanta under borgerkrigen. Atlanta er fødeby for Martin Luther King jr, og ble den første større by i Sørstatene som valgte en svart borgermester i 1973, byens inntil da viseborgermester Maynard Jackson.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Yann de Caprona

Hei. Jeg har et spørsmål om slaget om Atlanta. Det er ingen tvil at Shermans krigføring var brutal og hans tropper bombet Atlanta. I flere kilder (for eksempel engelsk Wikipedia, Ole O. Moens "Den amerikanske borgerkrigen") står det imidlertid at Sørstatenes tropper ledet av Hood satte fyr på ammunisjon og annet utstyr når de forlot byen. Betyr det Atlanta ble delvis ødelagt av Sørstatenes tropper og at det kanskje er riktigere å si at byen ble ødelagt under slaget?
Beste hilsen
Yann de Caprona

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg