Elfenbenskystens litteratur

Artikkelstart

Elfenbenskysten har en lang muntlig litterær tradisjon som ikke minst var preget av «Les griots». De var skalder, historiefortellere og musikere, og de har også hatt stor betydning for utviklingen av den skriftlige litteraturen i landet.

Litteratur på 1900-tallet

Den moderne litteraturen er skrevet på fransk og ble innledet i mellomkrigstiden blant studenter ved William Ponty-skolen i Senegal, som utdannet afrikanske funksjonærer for den franske kolonimakten. Dramatikken var den fremherskende sjangeren, og dramatikerne med denne bakgrunnen tok særlig opp to grunntemaer. Det ene bygde på myter og historie og skildrer fortidens helter og deres dåder. Dette gjelder for eksempel François-Joseph Amon d'Aby (1913-2007) med L'Entrevue de Bondoukou (1939, «Sammenkomsten i Bondoukou» ), og Germain Coffi Gadeau (1913-2000) med Kondé Yao (1939). Det andre grunntemaet er konflikten mellom tradisjonelle og moderne verdier, som behandles blant annet i Amon d'Abys Kwao Adjoba (1953) og Gadeaus Nos femmes (1940, «Våre kvinner»).

Den historiske dramatradisjonen er blitt ført videre av forfattere som Charles Nokan Zégoua (født 1936) og Bernard Zadi Zaourou (1938-2012). De har skildret berømte folkelige ledere og deres motstand mot kolonimakten. Nokan Zégouas verk er preget av hans revolusjonære innstilling. Dette ser man blant annet i skuespill som Les Malheurs de Tchako (1968, «Tchakos ulykker») og i den poetiske romanen Violent était le vent (1966, «Voldsom var vinden»). Zadi Zaourou var sterkt opptatt av feminisme og hevdet i sine essays at det er kvinnene som må lede frihetskampen og utviklingen i Afrika.

Blant romanforfatterne fra Elfenbenskysten kan nevnes den europeisk-orienterte Aké Loba (1927-2012), som blant annet skrev om motsetningen mellom det gamle landsbysamfunnet og den moderne storbyen Abidjan. Den politisk mer radikale Ahmadou Kourouma (1927-2003) er særlig kjent for romanen Les Soleils des indépendances (1968, norsk oversettelse Uavhengighetens soler, 2005), en skarp satire over den nye makteliten i Afrika. I denne boken skapte han, som en av de første, en litterær fransk uttrykksform som samtidig var preget av afrikansk muntlig tradisjon.

Landets dikterhøvding var imidlertid Bernard Binlin Dadié (1916-2019), som var aktiv til langt inn på 2000-tallet. Han utga noveller, diktsamlinger og romaner. Romanene skildrer med bitende ironi blant annet det moderne Frankrike og USA sett fra afrikansk synspunkt. Også skuespillene hans har et satirisk preg. Dadiés dikt har en enkel og gripende form som har gjort ham til en av Afrikas mest leste lyrikere. Han har også fått sterke impulser fra sitt lands myter og folklore.

I 1980- og 1990-årene var Elfenbenskysten et livlig litterært sentrum i det franskspråklige Afrika, med forfattere som Jean-Marie Adiaffi (1941–1999) og Fatou Bolli (født 1952). Blant forfattere som også har satt preg på tiden etter århundreskiftet, kan nevnes Isaïe Biton Koulibaky (født 1949) og Venance Konan (født 1958). Landet har også en lang rekke kvinnelige forfattere som særlig er opptatt av feministiske problemstillinger. Blant de mest kjente er Henriette Diabaté (født 1935), Véronique Tadio (født 1955) og Kitia Touré (1956-2012).

Den aktuelle situasjonen

Mange forfattere fra Elfenbenskysten har skrevet litteratur for barn. Også tegneserien er blitt en svært populær sjanger. Landet har flere betydelige forlag som publiserer ny litteratur fra mange franskspråklige områder i regionen. Men de politiske og samfunnsmessige krisene Elfenbenskysten har vært gjennom på 2000-tallet, har bidratt til å svekke landets plass som en av Vest-Afrikas viktigste kulturnasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg