Faktaboks

Lampedusa
Uttale
lampedˈusa
Lampedusa

Lampedusa er en italiensk øy i Middelhavet i regionen Sicilia. Lampedusa er den største av de Pelagiske øyer og ligger mellom Malta og Tunisia. Øya har et areal på 20 kvadratkilometer og har 5870 innbyggere. Den utgjør sammen med øya Linosa kommunen Lampedusa e Linosa, som har 6540 innbyggere (2019).

Øya står på den afrikanske fastlandssokkel og er bygd opp av vannrette lag av tertiær kalkstein. Fiske, fiskeforeldling og turisme er viktige næringer, mens jordbruket spiller en mindre rolle.

Lampedusa har havn med fergetrafikk til Porto Empedocle på Sicilia og en flyplass med helårlige flyruter til Catania og Palermo.

Nærheten til Tunisia og Libya har ført til at Lampedusa har blitt en viktig transitthavn for flyktninger og migranter fra Afrika og Asia på vei til Europa. I de senere årene har øya vært skueplass for dramatiske redningsaksjoner, men også for tragiske ulykker. Fra slutten av 1990-årene har titusenvis av mennesker blitt reddet i land på Lampedusa, samtidig som mange har mistet livet i havet utenfor øya. Den største tragedien fant sted i oktober 2013, da 366 mennesker omkom da en båt med over 500 flyktninger og migranter kantret utenfor Lampedusa.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg