I Charlie Hebdo har jødedommen, katolisismen og islam fått gjennomgå, i tillegg til at magasinet gir visuelle og verbale spark i alle politiske retninger.

Demonstrasjon i Paris
Støttedemonstrasjon for terrorofrene i Paris. På plakaten i forgrunnen står det «Morts de rire» - Dør av latter.
Av /MAEDI.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Charlie Hebdo er et fransk, satirisk ukemagasin som utkommer hver onsdag. I 2012 hadde det et gjennomsnittlig opplag på 45 000.

Faktaboks

Etymologi
fransk hebdomadaire, som betyr ukentlig

7. januar 2015 ble redaksjonen i Charlie Hebdo utsatt for et terrorangrep knyttet til avisens publisering av Muhammed-karikaturer. Totalt ble tolv mennesker drept og elleve såret.

Historikk

Charlie Hebdo ble grunnlagt da dets forløper, det satiriske månedsmagasinet Hara Kiri (grunnlagt av François Cavanna og Georges D. Wolinski i 1961) fikk trykkeforbud etter å ha harselert med tidligere president Charles de Gaulles død i november 1970. Navnet ble videreført fra månedsmagasinet Charlie, som ble opprettet året før og som besto av franske versjoner av internasjonale tegneserier, blant annet Charles M. Schulz' Knøttene.

Charlie Hebdo fremmet fra starten av maktkritikk og det var en forkjemper for det sekulære, ofte med utgangspunkt i politisk satire og karikaturtegninger. Wolinski var sjefredaktør frem til Charlie Hebdo gikk inn i 1981 grunnet sviktende lesertall. I 1992 oppsto magasinet på nytt med Philippe Val som redaktør og blant andre Jean Cabut og Stéphane Charbonnier (Charb) som profilerte tegnere. I 2009 overtok Charbonnier stillingen som sjefredaktør.

Redaksjonell plattform

Charlie Hebdo redaksjonen
Bernard Maris, Jean Cabut (Cabu) og Stephane Charbonnier (Charb) i redaksjonslokalene til Charlie Hebdo. Cabut og Charbonnier var blant de tolv som ble drept under terrorangrepet i 2015.
Charlie Hebdo redaksjonen
Av /Scanpix.

Charlie Hebdo hører hjemme på den franske venstresiden. Redaktørene har ved en rekke anledninger forfektet sin rett til å harselere over alle typer religioner og livssyn. Både katolisismen, islam og jødedommen har fått gjennomgå, i tillegg til at magasinet gir visuelle og verbale spark i alle politiske retninger. De ansatte har ved flere anledninger understreket arven fra Voltaire og Émile Zola og behovet for både å kjempe for ytringsfriheten og å teste grensene for den.

Karikaturstriden

I februar 2006 publiserte Charlie Hebdo tolv omstridte Muhammed-karikaturer fra den danske Jyllandsposten sammen med en forsidetegning av en oppgitt profet Muhammed som klager: «C’est dûr d’être aimé par des cons» (Det er hardt å være elsket av idioter). I tiden som fulgte mottok Charlie Hebdo hundrevis av trusselbrev og redaksjonskontoret fikk politibeskyttelse.

I februar 2007 saksøkte tre muslimske organisasjoner Charlie Hebdo for to av karikaturene; én som viser Muhammed med bombe i turbanen og én der profeten stanser en rad av selvmordsbombere med følgende utsagn: «Stopp, vi har gått tom for jomfruer». Saken kom opp for retten i Paris 7. og 8. februar og resulterte i frifinnelse.

I 2010 vant magasinet en rettssak mot en katolsk organisasjon som stevnet dem for å ha knyttet pedofili til et Jesus-sitat.

Trusler og attentat

Mann med magasinforside i Brussel

Fra støttemarkering for terrorofrene i Brussel.

Den 3. november 2011 var ukens utgave av Charlie Hebdo omdøpt «Charia Hebdo» for å markere at det islamistiske partiet Ennhada vant valget i Tunisia. Forsiden skulle vies en karikatur av Muhammed som hadde fått rollen som «gjesteredaktør» av nummeret. Denne magasinforsiden ble lansert på Internett 1. november. Natt til 2. november ble Charlie Hebdos redaksjonslokaler nord i Paris angrepet med bensinbomber. Brannen ble raskt slukket, men redaksjonskontorets arkiver og datautstyr ble totalskadet. Samtidig ble magasinets hjemmesider hacket med et bilde fra Mekka og teksten «No god but Allah». I tiden som fulgte åpnet avisen Libération sine dører for Charlie Hebdos redaksjon.

I september 2012 ble franske skoler og ambassader i 20 land verden over stengt som følge av truslene som fulgte etter at Charlie Hebdo nok en gang karikerte profeten Muhammed; denne gangen naken.

Terrorangrep 2015

Statsledere i tog for terrorofrene i Paris.
Statsledere fra hele verden viste sin støtte til redaksjonen til Charlie Hebdo. Storbritannias statsminister David Cameron, Paris' borgermester Anne Hidalgo, EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker, Israels statsminister Benjamin Netanyahu, Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy, Malis president Ibrahim Boubacar Keita, Frankrikes president François Hollande, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Palestinas president Mahmoud Abbas, Italias statsminister Matteo Renzi, Sveits' president Simonette Sommaruga, Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu og Ukrainas president Petro Porosjenko.
Av /MAEDI.
Lisens: CC BY NC SA 2.0
I Madrid viste folk sin støtte til Charlie Hebdo ved å holde penner i været.
/Diso Press.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Den 7. januar 2015 stormet to svartkledde, maskerte menn magasinets lokaler i rue Nicolas Appert i Paris mens redaksjonen holdt sitt ukentlige møte. Tolv mennesker ble drept i Frankrikes mest dødelige terrorangrep på over 50 år. Attentatmennene oppga under angrepet at de var fra al-Qaida, men det er foreløpig uklart hvorvidt de opererte selvstendig eller på oppdrag fra andre. Koblingen til terrorgruppen er ikke bekreftet.

Sjefredaktør Stéphane Charbonnier (Charb) var blant de drepte. Han hadde mottatt flere alvorlige trusler og sto på al-Qaidas dødsliste. Charbonnier hadde hatt politibeskyttelse siden 2012, og politivakten som fulgte ham ble også skutt. I tillegg til redaktøren og politivakten ble de profilerte karikaturtegnerne og politiske satirikerne Georges Wolinski, Jean Cabut og Bernard Verlhac også drept.

En av Charbonniers siste tegninger hadde overskriften «Fremdeles ingen terrorangrep i Frankrike» og viste en islamsk militant som sier «Vent! Vi kan sende nyttårsønsker helt til slutten av januar.» Den siste Twitter-meldingen fra Charlie Hebdo ble lagt ut kort tid før angrepet den 7. januar 2015. Den besto av en tegning av IS-lederen Abu Bakr Al-Baghdadi som roper inn i en mikrofon og ønsker sine tilhørere «God helse». Tegningen var fulgt av teksten «Beste ønsker, forresten».

På kvelden samme dag angrepet skjedde samlet over 100 000 mennesker seg på Place de la Republique, kort vei fra redaksjonslokalene, og i store og små byer over hele Frankrike viste folk sin støtte til tidsskriftet, blant annet ved å holde opp plakater med teksten «je suis Charlie» (jeg er Charlie). Aviser over hele Europa trykket den påfølgende dagen støtteerklæringer til Charlie Hebdo. Flere gjenga også de omstridte karikaturtegningene.

Brødrene Chérif og Said Kouachi, som sto bak angrepet, ble jaget av politi og elitestyrker i det nyhetsmediene omtalte som den mest omfattende menneskejakt i Frankrikes historie. Kouachi-brødrene var begge i begynnelsen av 30-årene og ble drept to dager senere, fredag 9. januar 2015, da franske politistyrker stormet trykkeriet i Dammartin-en-Goële, like nord for Paris, der de hadde forskanset seg med et gissel. Mens denne gisselhendelsen pågikk, tok en tredje terrorist, Amedy Coulibaly, en rekke gisler på et jødisk supermarked øst i Paris. Han drepte fire personer før politiet stormet supermarkedet og skjøt og drepte Coulibaly. Kouachi-brødrene pekte på al-Qaida Jemen som sin oppdragsgiver, mens Amedy Coulibaly skal ha sverget troskap til IS.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg