Maske (romersk skuespillermaske)

Maske. Romersk skuespillermaske, funnet i Worms. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Maske (indiansk fugledans-maske)

Indiansk fugle-dansmaske. Swaixwe Cowichan, British Columbia. Museum of the American Indian, New York. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Maske (tysk heksemaske)

Tysk heksemaske fra Biberach an der Riss, til bruk under fastelavnsfeiring. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

En maske er en kunstig ansiktsform, brukt for å gi bæreren et annet utseende, for å symbolisere noe eller for å beskytte ansiktet, for eksempel i enkelte idretter.

Faktaboks

Etymologi
antakelig av arabisk ‘spøkefugl’

Masker i en eller annen form er brukt av de fleste folk i verden, og mange steder har de en svært lang historie. Man antar at de opprinnelig har hatt religiøs og seremoniell funksjon. De er svært vanlige i riter og seremonier som markerer forandring og overgang fra en tilstand til en annen, og brukes mye i danser og opptog.

Hos noen folk (for eksempel hopi) er maskene, som symboliserer hellige vesener, selv hellige. Masketradisjonene er ellers rike blant annet hos de nordamerikanske nordvestkystfolkene, hos mange folk i Vest-Afrika og i store deler av Asia, hvor de er viktige både innen hinduismen og buddhismen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg