Abidjan

Abidjan av . Fri lisens
Abidjan
Kartskisse over Abidjan med viktigste bydeler av /Wikimedia Commons. FAL via Wikimedia Commons

Abidjan er største by i Elfenbenskysten, ved Ébrié-lagunen ut mot Atlanterhavet. Den har ca. 4,6 millioner innbyggere (2014). Tradisjonelt er Abidjan en av Afrikas største og mest moderne byer, som nå er i ferd med å reise seg igjen etter mange år med borgerkrig og politiske opptøyer. Abidjan er, sammen med Dakar i Senegal, et viktig kulturelt senter for det fransktalende Vest-Afrika.

Faktaboks

Abidjan
Uttale
abidʒˈan

Byen har en stor havn med utførsel av tømmer, bananer, kaffe, kakao, bomull og mangan. Det drives petroleumsraffinering. Abidjan har en internasjonal flyplass ved Port-Bouët, nå også med direkte flyforbindelse til Nord-Amerika og endepunkt for jernbane fra Ouagadougou i Burkina Faso.

Byen fikk sitt oppsving etter åpningen i 1950 av Vridi-kanalen, som forbinder lagunen med havet. Den har en teknisk høyskole og et universitet fra 1964. Byen er sete for Den afrikanske utviklingsbank. Abidjan ble anlagt 1903 og var hovedstad fra 1934 til 1983 da denne formelt ble flyttet til Yamoussoukro. Abidjan er imidlertid forblitt Elfenbenskystens økonomiske senter, i tillegg til at den i praksis fungerer som hovedstad ettersom de fleste hovedstadsfunksjoner forsatt er beliggende i byen. Til tross for Abidjans betydning er den norske ambassaden i byen stengt, og ansvaret er overlatt den norske ambassaden i Accra, Ghana.

Etter borkerkrig og politiske opptøyer med ødeleggelser og forfall som resultat er Abidjan nå i ferd med på ny å reise seg til nye høyder. Veinettet har for eksempel fått et kraftig løft med åpning i desember 2014 av en ny og bred bro over Ébrié-lagunen, oppkalt etter den tidligere presidenten Henri Konan Bédié.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg