Olympia

Olympia. En del av det store ruinområdet.

Av /NTB Scanpix ※.

Verdens sju underverker. Listen over underverkene i antikken varierte over tid. I forhold til den første listen er her Babylons murer erstattet med fyrtårnet på Faros. Av disse sju underverkene er det kun de egyptiske pyramidene som er bevart. Tegningene bygger for enkeltes vedkommende på nokså fantasifulle rekonstruksjoner

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Olympia var et hellig område nær byen Pisa i antikkens Hellas, i landskapet Elis i den nordvestlige del av Peloponnes. Her lå den store plassen der de olympiske leker ble holdt.

Faktaboks

Uttale
olˈympia

Selve plassen, som var viet Zevs, het Altis og var det helligste sted på gresk jord. Omtrent midt på plassen lå det gamle Zevsalteret, litt lenger sør det store tempelet for Zevs, innviet 456 fvt. I tempelet stod et av verdens sju underverker, Feidias' gull-elfenbensstatue av Zevs.

Lenger nord lå det mindre Heratempelet, der Praxiteles' Hermes var stilt opp. Her stod også i eldre tid Kypselos' skrin. Dette var det eldste bevarte greske tempel, opprinnelig av tre, fra 600-tallet fvt. Omkring disse to hovedhelligdommene fantes det andre helligdommer, som Metroon for Rhea (Kybele) og Pelops' viede grunn, en rekke skattkamre for votivgaver, samt mange bygninger for utøvelse av idrett og til opphold for deltagere, prestene, statenes sendemenn osv. Statuer av bronse og marmor fantes i stor mengde.

Da de olympiske leker ble stanset 393 evt., tapte stedet sin betydning. Bygningene forfalt og ble plyndret. Jordskjelv, jordskred og oversvømmelser dekket etter hvert det hele med sand- og grusmasser. Utgravninger er foretatt av tyske arkeologer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg