Feidias. Skulptur fra Parthenons østgavl. Gruppe med Hestia, Artemis og Afrodite.

SCODE. Begrenset gjenbruk

Feidias (skulptur: Hestia, Artemis, Afrodite) (bilde)

Feidias (skulptur: et hestehode) (bilde)

gresk billedhugger, athener, alt i oldtiden regnet som Hellas' største billedhugger. Feidias var en berømt kunstner da Perikles 447 f.Kr. gav ham oppsynet med den kunstneriske utsmykning av Parthenon.

Hans tempelbilde av Athene var ferdig 438, den øvrige skulpturelle utsmykning 432 f.Kr. Han ble anklaget for å ha stjålet av gullet eller elfenbenet som var benyttet ved utførelsen av statuen, ble dømt og skal være død i fengsel eller i landflyktighet.

Han utførte også kultstatuen i Zevs-templet i Olympia, men verken denne eller Athene-statuen eksisterer lenger. De var begge kolossalstatuer utført i såkalt kryselefantin teknikk, dvs. i gull (for draktens vedkommende) og elfenben (til hudpartiene) lagt på en trekjerne. Verktøy og terrakottaformer for uthamring av gullet er funnet i en bygning i Olympia som man mener var Feidias' verksted. De gir et inntrykk av teknikken som ble brukt. Zevs var fremstilt sittende, Athene stående. Begge holdt en seiersgudinne (Nike) i hånden. Statuenes baser var rikt utsmykket i relieff. Zevs-statuen ble regnet som et av oldtidens sju underverker.

Av relieffene fra Olympia er det bevart sikre kopier i full målestokk, mens de to statuene hovedsakelig er kjent gjennom kopier i liten målestokk samt avbildninger på mynter og gemmer. De gir bare et blekt inntrykk av statuenes kunstneriske kvaliteter, som prises av antikke litterære kilder.

Andre berømte statuer av Feidias var Athena Lemnia og en kolossalstatue av Athene i bronse, som begge stod på Athens akropolis.

Med hensyn til Feidias' kunstneriske ledelse av Parthenons skulpturutsmykning mener man at han utformet den samlede plan for denne, og at den er skapt i hans ånd, men det er tvilsomt om han personlig har hugd ut noen av de bevarte skulpturer. Det fortelles at han hadde en rekke kunstnere og håndverkere under seg, og Parthenons skulpturer slik de er bevart i dag viser også spor av mange hender. Feidias fikk stor innflytelse i samtid og ettertid og hadde mange elever, de mest kjente var Alkamenes og Agorakritos.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.