Faktaboks

Feidias
latin Phidias Pheidías, gresk Φειδίας
Uttale

fˈeidias

Født
490 fvt.
Død
430 fvt.
Levetid - kommentar
fødsels- og dødsår er omtrentlige
Athena Parthenos
Fullstørrelse rekonstruksjon av Feidias kryselefantinstatue, Athena Parthenos, laget av moderne materialer av Alan LeQuire i 1990. Statuen står inne i en kopi av Parthenon tempelet i Nashville Centennial Park, USA.
Av .

Feidias var en gresk billedhugger fra Athen, sønn av Karmides. Han var virksom fra ca. 470 fvt. Allerede i antikken ble arbeidene hans prist i ulike litterære kilder, og han ble regnet som en av Hellas' viktigste billedhuggere.

Perikles gav Feidias oppsynet med den kunstneriske utsmykningen av Parthenon-tempeletAkropolis, 447 fvt. Feidias var ansvarlig for den samlede planen og utformingen av Parthenons skulptur-utsmykning, men han hadde en rekke håndverkere som utførte størsteparten det fysiske arbeidet med steinarbeidet. Parthenons skulpturer, slik de er bevart i dag, avslører ulike grader av tekniske ferdigheter, og det er sannsynlig at arbeiderne hadde hver sine spesialiserte oppgaver i utføringen av de ulike fasene av det skulpturelle arbeidet.

Tempelbildet av Athene Partenos på Akropolis var ferdig 438 fvt., og den øvrige skulpturelle utsmykningen ca. 432 fvt.

Feidias utførte også kultstatuen i Zevs-templet i Olympia, men verken denne eller Athene-statuen eksisterer lenger. De var begge kolossalstatuer utført i såkalt kryselefantin teknikk, det vil si i gull (for draktens vedkommende) og elfenben (til hudpartiene) lagt på en trekjerne. Zevs var fremstilt sittende, Athene stående. Begge holdt en miniatyr av seiersgudinnen Nike i hånden, og statuenes sokler var rikt utsmykket med relieffer. Zevs-statuen ble regnet som et av oldtidens sju underverker.

Relieffene fra Olympia er bevart som kopier i opprinnelig størrelse, mens de to kolossalstatuene hovedsakelig er kjent gjennom små etterligninger og avbildninger på mynter og gemmer. Verktøy og terrakottaformer som ble brukt til uthamring av gullplatene, er funnet i en bygning ved Olympia helligdommen, som man mener kan ha vært et av Feidias' verksted.

Feidias fikk stor innflytelse i samtid og ettertid og hadde mange elever, av de mest kjente var Alkamenes og Agorakritos.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg