Troja var en oldtidsby på Lilleasias vestkyst. Ifølge gresk mytologi ble byen grunnlagt av Ilos, og byen ble også kalt Ilion eller Ilios.

Troja ble utgravd av arkeologene Heinrich Schliemann, Wilhelm Dörpfeld og Carl William Blegen i tidsrommet 1870–1938. De første utgravningene var teknisk sett dårlige, men de siste ble gjennomført med moderne metoder og gav mer detaljert kunnskap. Blant annet ble det fastslått at de ni bosetningslagene som Dörpfeld opererte med, egentlig bestod av 30 lag. For enkelhets skyld brukes ennå Dörpfelds inndeling, da hans ni lag omfatter hovedepokene i Trojas historie.

Troja 1 (3000–2500 fvt.) består av ti lag fra tidlig bronsealder. Byen ble ødelagt av brann, men straks etter gjenoppbygd, og sivilisasjonen fortsatte uten brudd inn i Troja 2-epoken (2500–2200 fvt.).

Denne perioden viser de første kjente eksemplene på byplanlegging i den vestlige verden. Byen ble brent, antagelig av indoeuropeiske innvandrere.

Trojas gamle innbyggere gjenoppbygde byen, og deres sivilisasjon sees gjennom Troja 3–5-epoken (2200–1800 fvt.); en stagnasjonsperiode.

Troja 6 (1800–1275 fvt.) består av åtte lag. Byen fikk på denne tiden et sterkt oppsving, antagelig som følge av innvandring av nye folkegrupper. Den ble solid befestet og utstyrt med praktfulle bygninger. Epoken endte på grunn av et kraftig jordskjelv.

Troja 7 a (1275–1240 fvt.) ble tydelig ødelagt av krig. Dette er antagelig den samme krigen som Homer beskriver i Iliaden. Den følgende epoke, Troja 7 b (1240–1100 fvt.), er en nedgangsperiode preget av innflytning av folk fra Balkan.

I Troja 8 finner man for første gang spor av ren gresk innflytelse (600-tallet fvt.), i samsvar med den greske kolonisering av Lilleasias vestkyst.

Troja 9 er betegnelsen på den romerske byen. På grunn av sin tilknytning til den trojanske helt Aeneas favoriserte Roma Troja. Den fikk en ny bymur og en rekke offentlige bygninger som templer og teatre, men ble i senantikken gradvis glemt.

  • Antonova, Irina m.fl.: The gold of Troy : searching for Homer's fabled city, 1996, isbn 0-500-01717-4, Finn boken
  • Latacz, Joachim: Troy and Homer : towards a solution of an old mystery, 2004, isbn 0-19-926308-6, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.