Skjold. Skjold fra den aztekiske kulturen. Museum für Völkerkunde, Wien.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mughal-skjold. Røde fort-museet i New Delhi.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Skjold er et dekkvåpen som er brukt i krig fra de eldste tider. I oldtiden var skjoldene av metall eller tre med metallbeslag, ofte trukket med lær eller tøy. Størrelse og form varierte: rundt, rektangulært, trekantet. De nordiske (og til dels de keltiske) var runde, og på midten forsynt med en skjoldbukkel av metall med håndtak.

I Norge var skjold i bruk fra bronsealderen (cirka 1500–500 fvt.). Sagaen skjelner mellom skjold og buklare, som var mindre og lettere. Vikingskipene var gjerne utstyrt med en rad skjold langs relingen. Skjoldborgen var en forsvarsstilling der krigerne dannet en krets med skjoldene vendt utover.

Skjoldene ble vanligvis forsynt med utsmykninger, riddertidens skjold med eierens personlige kjenningstegn (skjoldmerker), som senere ble arvelige våpenskjold. I de senere årene er skjold brukt av politiet til vern mot steinkast og lignende under opptøyer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg