hjelm

Hjelm

Hjelm. Tegningen viser et utvalg av hjelmer fra antikken og frem til vår tid. 1) Gresk hjelm med vaiende fjærbusk, slik den er kjent fra fremstillinger fra perserkrigene. 2) Romersk hjelm fra tiden omkring Kristi fødsel. 3) Vikinghjelm med nesebeskytter, slik den er gjengitt i Snorre-illustrasjonene. 4) Tysk ridderhjelm med visir, fra slutten av 1400-tallet. 5) Tysk pikkelhue fra omkring 1870. 6) Britisk stålhjelm fra den første verdenskrig. Slike er blitt brukt helt til våre dager. 7) Tysk hjelm fra den annen verdenskrig. 8) Amerikansk hjelm fra den annen verdenskrig. Også benyttet i det norske forsvaret. 9) Motorsykkelhjelm av plaststoff. 10) Beskyttelseshjelm av plast for bygg og anlegg.

Av /Store norske leksikon ※.

Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (1906–13).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Hjelm er hodebekledning til vern av hodet mot hugg og slag, brukt allerede i oldtiden. Hjelmen var opprinnelig av tre eller lær, senere av metall. Nå lages hjelmer for spesielle formål også av plast, glassfiber, aluminium med mer.

Etter hvert som huggvåpnene ble fortrengt av skytevåpen, gikk hjelmen mer og mer av bruk, men den ble mange steder beholdt som pryd og av hensyn til uniformstradisjonen. På slutten av 1800-tallet ble hjelmen mange steder gjeninnført som beskyttelse, og under første verdenskrig ble stålhjelm innført overalt, først og fremst til vern mot splinter, og steinsprut fra eksplosjoner.

Hjelm brukes også i etater utenfor forsvaret som brannvesen, sivilforsvar og politi. Beskyttelseshjelm er nå påbudt i Norge på arbeidsplasser hvor det er risiko for hodeskader. Dessuten er styrthjelm påbudt for fører av og passasjer på motorsykkel og moped. Hjelm er også i utstrakt bruk ved sykling og ulike idrettsaktiviteter.

I heraldikken

I heraldikken utgjør hjelmen den ene hoveddelen av et fullstendig våpen: en hjelm (eventuelt flere) plassert over skjoldet, med hjelmpryd (eller hjelmbusk) på hjelmens topp. Fra denne faller et hjelmdekke ned langs hjelmens og skjoldets sider.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg