Faktaboks

British Museum
Uttale
brˈitish museum
British Museum

British Museum, tegnet i nyklassisistisk stil av Sir Robert Smirke, oppført 1823–47. Fasaden med joniske søyler.

Av /NTB Scanpix ※.
Great Court
Den overbygde indre gården, kalt Elizabeth II Great Court. Det består av en enorm glasskuppel konstruert over et tidligere gårdsrom mellom den sirkelrunde lesesalen og de omkringliggende fløyene. Rommet er blitt det største glassoverdekkede rommet i Europa.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

British Museum er Storbritannias nasjonalmuseum for arkeologi og etnografi og ligger i Bloomsbury i London.

Historikk

Grunnlaget for museet og for biblioteket, British Museum Library, ble lagt av Sir Hans Sloane (1660–1753), som i 1753 testamenterte sine store samlinger og sitt bibliotek (50 000 bind) til staten, mot 20 000 pund i vederlag. Parlamentet mottok tilbudet og kjøpte Montague House, hvor samlingene ble åpnet for publikum i 1759 under navn av British Museum. Museet vokste raskt, og en ny bygning, tegnet av arkitektbrødrene Robert og Sydney Smirke i gresk stil, ble påbegynt i 1823. Montague House ble revet i 1847. I 1855–1857 ble det over gårdsrommet bygd en mektig kuppelsal som rommer lesesal og gallerier. I 1883 ble de naturhistoriske samlingene flyttet til en egen bygning, British Museum of Natural History.

Samlinger

Museet består av følgende avdelinger: Department of Ancient Egypt and Sudan, Department of Ancient Near East, Department of Asia, Department of Coins and Medals, Department of Ethnography, Department of Greek and Roman Antiquities, Department of Prehistory and Europe, Department of Prints and Drawings, Department of Conservation, Documentation and Science, Department of Education og Department of Libraries and Archives.

British Museum har en rik egyptisk samling som inkluderer papyrier, Rosetta-steinen, funnet i 1799, et funn som førte til at hieroglyfene kunne tydes, og en mengde mumier. Den assyriske samlingen er den rikeste i verden og inneholder statuer og alabastplater med bas-relieffer fra kongepalassene i Nimrud og Ninive, foruten Assurbanipals store arkiv og bibliotek av leirtavler med kileskrift. I den kaldeiske avdelingen finnes de spesielle samlingene fra utgravningene i Ur.

Samlingen særlig av greske, men også av romerske oldsaker er uvurderlige, for eksempel the Elgin Marbles, blant disse Feidias' berømte Parthenon-frise. Videre er middelaldersamlingene enestående, likeså Ilbert-samlingen (klokker) og samlingene av for eksempel vaser, gemmer, mynter og kobberstikk.

De etnografiske samlingene inneholder et stort materiale fra Asia, Afrika og Nord- og Sør-Amerika.

Department of Prints and Drawings ble grunnlagt i 1808 og rommer blant annet et album med Albrecht Dürers tegninger, arbeider av Rembrandt og Peter Paul Rubens, en av Bellinis skissebøker, 20 tegninger av Michelangelo og 20 000 tegninger av William Turner samt en mengde kart. Det er utgitt en lang rekke verdifulle kataloger og verker om British Museums samlinger.

I desember 2000 innviet dronning Elizabeth 2 den overbygde indre gården, kalt Elizabeth II Great Court. Dette var et av Londons millennium-prosjekter, tegnet av Foster & Partners, gjennomført til en pris av 100 millioner pund. Det består av en enorm glasskuppel konstruert over et tidligere gårdsrom mellom den sirkelrunde lesesalen og de omkringliggende fløyene. Rommet er blitt det største glassoverdekkede rommet i Europa. Det store, lyse rommet gjør det enkelt å komme til de ulike delene av det store museet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg