Hefaistos, gresk gud for ilden, smedkunsten og håndverket; sønn av Zevs og Hera. Identifisert med romernes Vulcanus. Han var kunstnerisk begavet, men stygg av utseende og dertil halt, fordi hans mor, av skam over at han var så lite pen, kastet ham ned fra Olympen kort etter hans fødsel. Ifølge et annet sagn var det faren som kastet Hefaistos ned fra Olympen fordi han hadde tatt Heras parti under en strid mellom foreldrene. Da han siden fikk vende tilbake, ble han kunsthåndverkeren i gudenes krets, opphavsmann til de fineste smiarbeider og kunstgjenstander.

Hefaistos' kult stammer fra Lilleasia. Han var opprinnelig den guddom som bor i ilden, særlig når den tar form av brennende gasser som strømmer ut av jorden. Senere ble hans virksomhet knyttet til ildsprutende berg, der han har sine verksteder, og der han og kyklopene smir tordenkiler til Zevs. Hefaistos var gift med skjønnhetens gudinne, Afrodite, som bedrog ham med Ares. Ved en anledning smidde han et kunstferdig nett og fanget paret på fersk gjerning, til stor moro for gudene.

Hefaistos' tempel (fra 400-tallet f.Kr.) ved torget i Athen, like i nærheten av bydelen der pottemakerne holdt til, er det best bevarte av alle templer fra så gammel tid. Det kalles feilaktig Thesevs' tempel. Billedkunsten fremstiller av og til Hefaistos ved Athenes fødsel (bl.a. i Parthenons østgavl). Han fremtrer som en eldre, skjegget mannsskikkelse, kledd i den korte håndverksblusen og med en liten, spiss lue, stundom med hammer og tang.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.