Gaia
Italiensk mosaikk som viser Gaia med sine fire barn. Aion står midt i bildet.
Av /Bibi Saint-Pol.

Gaia er en gresk jord- og modergudinne. I gresk mytologi er Gaia urgudinne og stammor til alle guder og alle levende vesener, personifikasjon av Jorden. Gaia svarer til Tellus i romersk mytologi.

Faktaboks

Uttale
gˈaia
Etymologi

gresk ‘jord’

Også kjent som

I Theogonien av Hesiods fortelles det at Gaia ble til som det første vesenet etter urtilværelsens kaos. Hun fødte himmelen (Uranos), fjellene (Tartaros) og havet (Pontos) og ble med Uranos mor til Okeanos, kyklopene, titanene og hekatonkheirene. Også andre jettevesener, for eksempel erinnyene, gigantene og Tyfon, nevnes som avkom av Gaia.

Gaia fremstod som en mektig guddom. Hun opptrer både uhyggelig, som mørkets og de dødes herskerinne, og vennlig, som den milde mor for alle levende vesener. Bilder av henne forekommer ikke ofte. Den mest kjente fremstillingen er på en alterfrise fra Pergamon.

I New-Age-bevegelsen

I New Age-bevegelsen og i visse økologiske kretser er Gaia en betegnelse på jorden eller naturen som den «nærende Moder Jord», tenkt som et kosmisk, levende vesen. Dette synet er uttrykt i Gaia-hypotesen, en hypotese om at hele jordkloden må regnes som en levende organisme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg