Persevs (sagnhelt)

Andromeda ble bundet til et fjell for å bli uhyrets bytte, men i siste øyeblikk reddet Persevs henne.
Persevs og Andromeda.

Persevs befrir Andromeda. Pompeiansk maleri. Museo nazionale, Napoli.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Persevs er en gresk sanghelt, sønn av Zevs og Danaë. Persevs ble som nyfødt satt ut av morfaren Akrisios sammen med moren i en kasse på havet og kom i land hos kong Polydektes på Serifos (en av øyene som inngår i øygruppen kykladene).

Faktaboks

Uttale
pˈersevs

Etter at Persevs var vokst opp til en usedvanlig helt, ville Polydektes bli kvitt ham. Polydektes lokket ham til et løfte om å bringe ham Medusa sitt hode. Gudene hjalp Persevs med dette oppdraget. Hades ga ham hjelmen sin, som gjorde Persevs usynlig, Athene ga ham et speilblankt skjold, som han brukte for å se speilbildet til Medusa uten å se henne selv, og Hermes ga ham vingesko og et krumt sverd. Veien måtte graiene fortelle Persevs. Graiene er tre gamle kvinner som han overrasket akkurat i det øyeblikk deres eneste, felles øye ble byttet fra en til en annen. Da Persevs hugde hodet av Medusa med sverdet sitt sprang vingehesten Pegasus og uhyret Khrysaor frem av hennes blod. Polydektes fikk sin straff; han og hele hoffet hans ble gjort om til stein.

Det hører flere fortellinger til sagnet om Persevs, blant annet om hvordan Atlas forsteines, hvordan Libyas slanger avles av det dryppende blodet, og om hvordan Persevs befridde kongedatteren Andromeda i Egypt. Persevs ble også herre over Tiryns, og grunnla Mideia og Mykene.

I kunsten

I billedkunsten finnes Persevs fremstilt blant annet i en bronseskulptur av Cellini fra 1545–1554, som står i Loggia dei Lanzi i Firenze.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg