speiderbevegelsen

Speiderbevegelsen. Norges speiderforbunds merke.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Speiderbevegelsen. Lett idealisert fremstilling av livet i en speiderleir i 1930-årene. På friluftslivets område var speiderne pionerer. De gikk på turer med kart og kompass, overnattet i telt og laget mat under åpen himmel, aktiviteter som til da stort sett bare var blitt bedrevet av det militære. Tegningen stod i Norsk Speiderguttforbunds 25-års jubileumsbok fra 1936.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Speiderbevegelsen er i hovedsak en barne- og ungdomsbevegelse som ble grunnlagt i Storbritannia i 1907 av Robert Baden-Powell. Hans bok Scouting for Boys er bevegelsens grunnleggende håndbok.

Speiderbevegelsens mål er å gi barn og ungdom en fritidsaktivitet som kan utvikle dem til ansvarsbevisste mennesker. Arbeidsprogrammet omfatter fysisk, praktisk, moralsk og religiøs virksomhet. Speiderløftet, som avgis av alle medlemmer, og speiderloven danner bevegelsens ideologiske grunnlag. Lov og løfte er felles for alle speidere over hele verden.

Utbredelse

Bevegelsen bygger på frivillig medlemskap, en demokratisk oppbygging av organisasjonene, og er politisk uavhengig og interkonfesjonell. Den er utbredt i 155 land og har omtrent 40 millioner medlemmer (2019).

Arbeidet for fred og internasjonal forståelse drives blant annet gjennom internasjonale konferanser, leirer (jamboreer) og ved direkte kontakt mellom medlemmer i forskjellige land.

To verdensforbund

I noen land er det dannet fellesforbund for jente- og guttespeidere, men de fleste land utenfor Europa har atskilte forbund. Internasjonalt er arbeidet organisert i to verdensforbund: World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS) som organiserer omtrent ti millioner jentespeidere i 144 land, og World Organisation of the Scout Movement (WOSM) som organiserer rundt 28 millioner gutte- og jentespeidere i 155 land.

Speiderbevegelsen i Norge

I Norge startet speiderarbeidet allerede i 1909. Norsk Speidergutt-Forbund ble stiftet 1911, Norges KFUK-speidere 1920, Norsk Speiderpikeforbund 1921 og Norges KFUM-speidere 1945.

Under andre verdenskrig ble de eksisterende speiderorganisasjonene både lokalt og nasjonalt tvangsoppløst av de norske NS-myndighetene høsten 1941, deres eiendeler ble konfiskert og medlemmene ble pålagt å innlevere sine uniformer og distinksjoner.

Norges speiderforbund ble opprettet i 1978 av Norsk speiderpikeforbund og Norsk Speidergutt-Forbund.

Norges KFUK-KFUM-speidere ble opprettet i 2003 ved sammenslåing av Norges KFUK-speidere og Norges KFUM-speidere. Gunvor Meling er fra 2017 landssjef og Svein Olav Ekvik generalsekretær.

Speiderforbundene i Norge har et samarbeidsutvalg. De driver Norsk Speidermuseum (opprettet i 1987), som har omtrent 20 000 gjenstander i samlingen. Tidligere speidere er organisert i St. Georgsgildene i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Sigmund Harbo

HeiSå vidt jeg vet ble speiderbevegelsen forbudt under andre verdenskrig. Kan det være en ide at en informerer om dette og motivasjonen som lå til grunn fra myndighetenes side ? Vennlig hilsenSigmund Harbo

skrev Jon Gunnar Arntzen

Artikkelen er nå oppdatert med opplysninger om NS-aksjonen mot speiderne i 1941.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg