Holland

Artikkelstart

Holland brukes om flere nåværende og tidligere områder i Nederland. Det brukes også feilaktig som navn på hele Nederland.

Faktaboks

Etymologi

sannsynligvis av Holt-land, 'skoglandet'

Holland er i dag et landskap i det nordvestlige Nederland, inndelt i provinsene Noord-Holland og Zuid-Holland.

Tidligere bruk

Holland var også navn på den nordnederlandske republikken som oppstod ved Nederlandenes første deling under den nederlandske åttiårskrigen i 1568–1648. Videre var Holland navnet på et tidligere grevskap i Nederland.

Historie

Holland var fra 889 et grevskap, og kom i 1299 i personalunion med det sørnederlandske grevskapet Hainaut. I 1323 kom Holland i besittelse av Zeeland, som grevskapet Flandern måtte avstå. Ved arvefølge ble i 1433 Brabants hertug og Flanderns greve – Filip den gode av huset Burgund, også greve av Holland og Hainaut, noe som betegner begynnelsen til den samlingen av alle nederlandske provinser som fant sted under hertugene av Burgund og Habsburg.

Slutten av middelalderen var en økonomisk fremgangstid for grevskapet, blant annet på grunn av det gode sildefisket, og etter løsrivelsen av Nord-Nederlandene fra det spanske regime under frihetskrigen ble Holland i 1579 hovedlandet i Det forente Nederland. Vilhelm den tause av Oranien (1533–1584) var den siste greven av Holland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg