Lydighet er det å følge påbud og ordre. Innenfor sosialpsykologien er lydighet mye studert, spesielt er den amerikanske sosialpsykologen Stanley Milgrams studier velkjente. Milgrams studier viste at vi i forbausende stor grad er lydige overfor autoriteter, og at denne lydigheten øker i takt med at vi oppfatter autoritetspersonene som legitime.

I et klassisk eksperiment fikk deltakere i et «læringseksperiment» tildelt rollen som «lærer» og fikk beskjed om å gi en annen straff for gale svar. «Lærerne» var i praksis villige til å gi elektriske støt som, hvis de faktisk hadde blitt gitt, ville vært dødelige. I virkeligheten ble det aldri gitt faktiske støt.

Milgram viste at ulike faktorer, så som nærhet til offeret, hvem som gir ordre, hvor undersøkelsen gjennomføres, er av betydning for grad av lydighet.

Naturlig nok skapte disse eksperimentene debatt, ikke minst fordi de reiser viktige forskningsetiske problemstillinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg