Autoritet er det å kunne opptre med makt og gjøre sin innflytelse gjeldende. Man kan skjelne mellom de jure (formell) og de facto (faktisk, reell) autoritet.

De jure autoritet er retten til å kreve og evnen til å skaffe seg lydighet, for eksempel i kraft av den stilling man inntar. De instanser innen en stat som har myndighet til å rette rettslig bindende påbud til samfunnsmedlemmene, har sin autoritet de jure («ifølge lov og rett»).

De facto autoritet er evnen til å påvirke andres handlemåte eller oppfatninger, for eksempel i kraft av indre egenskaper eller den anseelse man nyter, og som har til følge at folk retter seg etter en. Ikke bare personer og institusjoner, men også for eksempel skrifter hvis innhold man tillegger faktisk vekt eller retter seg etter, har sin autoritet de facto. På tilsvarende måte kalles en person en autoritet innen et visst fagområde om hans utsagn om faktiske forhold innen dette område uten videre prøving blir godtatt.

Å la sine meninger ukritisk bestemme av en autoritet, kalles autoritetstro.

Max Weber

Autoritet kalles også legitimert eller rettferdiggjort makt, etter den tyske sosiologen Max Weber. Weber sier også at autoritet er «myndighet til å befale og plikt til å adlyde.»

Den som har autoritet blir adlydt, det vil si at folk gjør som det blir befalt fordi de selv mener det er deres plikt. Årsakene til at lydigheten oppfattes som plikt kan variere.

Weber delte inn autoritet i tre typer etter hvilken begrunnelse autoriteten bygger på:

  1. tradisjon (det har alltid vært slik)
  2. karisma (personlig tiltrekning)
  3. lov og rett (loven sier det skal være slik).

Autoritet forekommer både i personlige forhold i privatlivet (som for eksempel mellom foreldre og barn), i arbeidslivet (som for eksempel mellom arbeidsgiver og arbeidstaker), og i offentlige forhold (som for eksempel når skattefogden innkrever en avgift). En populær politiker, filmstjerne eller musiker har gjerne autoritet over sine tilhengere i form av personlig tiltrekning (karisma).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg