Faktaboks

Norges KFUK-KFUM-speidere
Offisielt navn
NORGES KFUK KFUM SPEIDERE
Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
03.11.1920
Daglig leder
Svein Olav Ekvik
Styreleder
Thor Andreas Slinning
Logo
Norges KFUK-KFUM-speideres logo.
Logo
Av .
KFUK-KFUM-speiderne
KFUK-KFUM-speidernes landsleir i 2014 samlet mer enn 5000 speidere fra hele landet. Asker, 2. august 2014.
KFUK-KFUM-speiderne
Av /NTB.

Norges KFUK-KFUM-speidere er en norsk organisasjon for speidere. Den ble stiftet i 2003 ved sammenslåing av Norges KFUK-speidere (for jenter) og Norges KFUM-speidere (for gutter).

Forbundets medlemmer er inndelt i 20 kretser som hver ledes av et kretsstyre. Organisasjonen har rundt 11 000 medlemmer fordelt på 250 grupper over hele landet (2020). Organisasjonen utgir Speiderbladet og Lederforum.

Norges KFUK-KFUM-speidere er sammen med Norges speiderforbund medlem av Speidernes fellesorganisasjon.

Historie

KFUM

Margrethe Parm
Margrethe Parm, speiderleder i Norges KFUK-speidere. Foto fra 1940.
Av /Oslo Bymuseum.
Lisens: CC BY SA 4.0

De såkalte Ynglingeforeningene, organisert i Ynglingeforbundet, og senere Norges Kristelige Ungdomsforbund (NKUF), var forløpere for Norges KFUK–KFUM, og det var medlemmer i disse foreningene som tok initiativ til å starte Norsk Speidergut-Forbund (NSF) i 1911. Opprinnelig var det meningen at de foreningene som ble organisert gjennom NSF skulle bli en del av Ynglingeforbundet, men det endte det opp med at NSF ble en organisasjon uavhengig av Ynglingeforbundet, og KFUMs speidere ble organisert gjennom NSF. Allerede i 1919 fantes det nesten 2000 guttespeidere tilknyttet KFUM fordelt på 17 steder i landet.

I 1936 trakk KFUM trakk seg ut av NSF fordi man mente at NSF ikke i tilstrekkelig grad var preget av «kristen ånd». Siden det internasjonale speiderbyrået ikke ville godkjenne mer enn én speiderorganisasjon fra hvert land, så ledelsen i KFUM det som lite hensiktsmessig å starte et eget KFUM-speiderforbund. Man nøyde seg med å lage en egen uniformert guttebevegelse (Triangelguttene). Et eget speiderforbund ble først stiftet i 1945. I 1946 aksepterte KFUM igjen å sortere under NSFs fane. Da jenter og gutter ble samlet i et felles forbund i 1978 (Norsk Speiderforbund) og begynte å drive speiding sammen, trakk KFUM seg ut igjen, siden organisasjonen ikke ville ikke være med på denne sammenslåingen.

KFUK

I 1919 tok landssekretæren i Norges KFUK, Margrethe Parm, initiativet til å starte pikespeiding i KFUKs regi, og i 1920 etablerte KFUK et eget pikespeiderforbund med 19 tropper rundt omkring i hele landet. Året etter utga KFUK en egen speiderbok, den såkalte «blåboken». Det første KFUK-speiderbladet kom i 1922. I motsetning til KFUM dannet man her altså et eget forbund utenfor Norges Speiderpikeforbund (NSPF), som ble stiftet samme år. Alle KFUKs speidertropper måtte være medlem av en KFUK-forening, og KFUK tilpasset speiderideologien til organisasjonens eget kristningsarbeid. I 1927 ble det etablert et formelt samarbeid mellom NSPF og KFUK gjennom etableringen av Fellesrådet for speiderpiker.

KFUK-speiderne var gjennom Fellesrådet for Speiderpiker i Norge tilsluttet den internasjonale speiderpikeorganisasjonen World Association of Girl Guides and Girl Scouts.

Internasjonalt samarbeid

Norges KFUK-KFUM- speidere er medlem av fire verdensorganisasjoner: World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS), World Organisation of the Scout Movement (WOSM), Young Men’s Christian Association (YMCA) og Young Women’s Christian Association (YWCA).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ja, jeg vil! Norges KFUK-Speidere 1920–1990, Oslo 1990.
  • Per Voksø og Erik Kullerud, I trekantens tegn. Norges Kristelige Ungdomsforbund gjennom hundre år, Triangelforlaget, Oslo 1980.

Faktaboks

Norges KFUK-KFUM-speidere
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.991 Aktiviteter i andre interesseorganisasjoner ikke nevnt annet sted

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg