Moral brukes i to betydninger. I en deskriptiv betydning brukes moral om det sett av moralske normer, verdier og holdninger (til forskjell fra andre typer normsett) som aksepteres og forsøkes praktisert av et individ eller en gruppe. I en normativ betydning brukes moral om det sett av moralske normer som innehar gyldighet, og som dermed representerer hvordan vi faktisk bør handle.

Begrepet etikk betegner ofte teorier om moral, det vil si moralfilosofi, selv om det også noen ganger brukes synonymt med «moral». Ingen av disse bruksmåter er faste, verken blant fagfolk eller i dagligspråket.

Moralfilosofer skiller ofte mellom moralske normer og andre typer normer, som for eksempel juridiske normer, men det er omstridt hva som utgjør et slikt skille. Det er blant annet uenighet om det er normens form eller innhold som gir normen dens moralske karakter. En annen mulighet er at svaret ligger hos normens kilde. Der juridiske normer springer ut av lovgivers vilje, og sosiale eller kulturelle normer springer ut av en gruppes forventninger til atferd, så vil enkelte filosofer si at moralske normer har sitt opphav i menneskets fornuft.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.