moral

Moral brukes i to betydninger. I en deskriptiv betydning brukes moral om det sett av moralske normer, verdier og holdninger (til forskjell fra andre typer normsett) som aksepteres og forsøkes praktisert av et individ eller en gruppe. I en normativ betydning brukes moral om det sett av moralske normer som innehar gyldighet og som dermed representerer hvordan vi faktisk bør handle.

Faktaboks

Uttale
morˈal
Etymologi
av latin moralis, ‘som har med sedene’ (mores) å gjøre’

Begrepet etikk betegner ofte teorier om moral – det vil si moralfilosofi – selv om det også noen ganger brukes synonymt med «moral». Ingen av disse bruksmåtene er faste, verken blant fagfolk eller i dagligspråket.

Moralfilosofer skiller ofte mellom moralske normer og andre typer normer, som for eksempel juridiske normer, men det er omstridt hva som utgjør et slikt skille. Det er blant annet uenighet om det er normens form eller innhold som gir normen dens moralske karakter. En annen mulighet er at svaret ligger hos normens kilde. Der juridiske normer springer ut av lovgiverens vilje, og sosiale eller kulturelle normer springer ut av en gruppes forventninger til atferd, så vil enkelte filosofer si at moralske normer har sitt opphav i menneskets fornuft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg