Moral er de normene, verdiene og holdningene som avgjør hva som er rett og galt eller godt og dårlig.

Faktaboks

Uttale
morˈal
Etymologi
av latin moralis, ‘som har med sedene’ (mores) å gjøre’

Det er viktig å skille mellom en deskriptiv og en normativ bruk av begrepet 'moral'. I sin deskriptive betydning brukes moral om normene, verdiene og holdningene som faktisk aksepteres og forsøkes praktisert av et individ eller en gruppe. I en normativ betydning brukes moral om det sett av moralske normer som vi burde følge.

Begrepet etikk betegner ofte teorier om moral – det vil si moralfilosofi – selv om det også noen ganger brukes synonymt med «moral». Ingen av disse bruksmåtene er faste, verken blant fagfolk eller i dagligspråket.

Moralske normer og andre normer

Moralfilosofer skiller ofte mellom moralske normer og andre typer normer, som for eksempel juridiske normer. Moralske normer hevdes ofte å være mer grunnleggende på den måte at våre grunner til å følge de juridiske normene i et samfunn avhenger av i hvilken grad de juridiske normene er i overensstemmelse med de moralske normene.

Det er imidlertid omstridt hva som utgjør skillet mellom moralske normer og andre typer normer. Det er blant annet uenighet om det er normens form eller innhold som gir normen dens moralske karakter. En annen mulighet er at svaret ligger hos normens kilde. Der juridiske normer springer ut av lovgiverens vilje, og sosiale eller kulturelle normer springer ut av en gruppes forventninger til atferd, så vil enkelte filosofer si at moralske normer har sitt opphav i menneskets fornuft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg