Flom i Flåm. Oktober 2014. Av . CC BY 2.0

ekstremvær

Ekstremværet Synne herjer Egersund. Desember 2015.
.
Nyttårsstormen. Januar 1992

Artikkelstart

Ekstremvær er vær som medfører fare for liv og verdier. Betegnelsen ekstremvær brukes også om det enkelte uvær.

Faktaboks

Uttale
ekstrˈemvær

Varsling

I Norge

Ved nyttårsskiftet 1991/1992 nådde et kraftig lavtrykk kysten av Vestlandet med vind opp i orkans styrke. De materielle skadene ble store, men ingen menneskeliv gikk tapt. Uværet var varslet, men informasjonen nådde ikke fram til myndighetene som hadde ansvar for samfunnssikkerheten.

I etterkant av nyttårsstormen ble det laget en varslingsplan for å sikre at informasjon fra Meteorologisk institutt om spesielt farlig vær, «ekstremvær», skal nå ansvarlige myndigheter som hovedredningssentraler, beredskapskontorene i fylkene og politimyndigheter. I 1994 forelå varslingsplanen, og de første ekstremværvarslene ble utarbeidet vinteren 1994–1995.

Fra juni 2018 varsler Meteorologisk institutt farlig vær med fargekoder. Navngitte ekstremværvarsler vil alltid sendes ut med rød farge. Værfenomenene som det senedes ekstremværvarsel for er vind, nedbør (regn, regnbyger, snø) og vannstand (stormflo).

Globalt

Dominica har flere ganger blitt rammet av økonomiske tilbakeslag etter ødeleggende orkaner. Her mottar befolkningen forsyninger av mat fra amerikanske soldater etter orkanen Maria i 2017.
Av .

Det meste av ekstremværet finner sted utenfor Norges grenser, hvor kriteriene til Meteorologisk institutt for hva som betegnes 'ekstremvær' ikke nødvendigvis lenger gjelder.

Meteorologisk institutt deltar i det europeiske systemet Meteoalarm, som gir oversikt over varslet ekstremvær i Europa. Det finnes også en global oversikt over ekstremvær i regi av Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

Ekstremvær i klimasammenheng

Klimaforskningen omfatter blant annet analyser av målte mengder nedbør, temperaturer, barometrisk trykk, vind og snødybde. I denne sammenheng, ser man på ekstreme klimahendelser fra et statistisk perspektiv, det vil si data som ligger i ytterkantene av de tallene man har målt (de laveste og høyeste verdiene, såkalt ekstremstatistikk). Vi ser ekstremvær når vi får nye rekorder der vi har målt i flere år.

Navnsetting

Siden 1995 har Meteorologisk institutt gitt ekstremværhendelsene navn – både mann- og kvinnenavn. «Agnar» var det første ekstremværet som fikk navn i oktober 1995.

Skikken med å gi uvær personnavn sies å stamme fra Australia, der en meteorolog skal ha oppkalt uvær etter kontroversielle politikere. Praksisen med å navnsette tropiske sykloner startet opp etter andre verdenskrig i de forskjellige havområdene der slike uvær forekommer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg