Loen i nyhetene
Katastrofen i 1936 fikk stor oppmerksomhet i nasjonale medier, her fra Aftenposten.
Av /Aftenposten.

Loenulykkene er tre skred i Loen i Nordfjord, Stryn kommune, i 1905, 1936 og 1950, som er blant de verste naturkatastrofer i Norges historie.

Skredet i 1905

Bødal 1936
Restene av skolehuset i Bødal etter raset og flodbølgen søndag morgen 13. september 1936. Til sammen omkom 74 mennesker i bygdene Nesdal og Bødal av den 70 meter høye flodbølgen. 41 av disse ble ikke funnet.
Av /Aftenposten.

Det første skredet kom sent på kvelden den 15. januar 1905. 500 meter oppe i fjellsiden på det 1780 meter høye Ramnefjellet ved Loen i Nordfjord sprang det løs en berghammer på 50 000 kubikkmeter. Steinen falt 450 meter og mobiliserte ytterligere 300 000 kubikkmeter ur og morene, som braste ned i det den gang dype Lovatnet.

Vannmassene ble kastet opp i en over 40 meter høy flodbølge som veltet seg over vannet og inn mot de små bygdene Nesdal og Bødal. Hus og uthus med sovende mennesker og dyr ble feid av tuftene og slengt oppover land av vannmassene. Skog og jord ble flådd vekk, og dampbåten Lodølen ble kastet 300 meter oppover land. 61 av de 122 menneskene som bodde i de to bygdene omkom under denne katastrofen.

Skredet i 1936

Kronprins Olav i Loen
Kronprins Olav ankommer begravelsen av de døde etter flodbølgen i 1936.

Natten til den 13. september 1936 ble en ny redselsnatt. Fra samme sted som sist, men noe høyere oppe i fjellsiden, slo en berghammer på over én million kubikkmeter ned i vatnet. En enda større flodbølge skyllet mot de to sovende bygdene.

Denne gang gikk det verst ut over Bødal, som ble helt utslettet. Her ble ni bruk med seksti hus, sølvrevfarmer, skole, forsamlingshus, naust og båter og all jord skyllet bort. Bølgene nådde opp i 74 meters høyde og rev med seg løst og fast. Vraket av gamle Lodølen ble plukket opp av bølgene og kastet enda noen hundre meter lengre opp, der det ble liggende med bunnen i været. Til sammen omkom 73 mennesker, de fleste fra Bødal. Et par nye fjellskred kom senere på høsten samme år, det siste 11. november med mer enn én million kubikkmeter utraste bergmasser.

Skredet i 1950

Etter skredet i 1936 flyttet de få overlevende fra området for godt. I 1950 kom et nytt skred, også denne gang med en masse på omkring én million kubikkmeter. Denne gangen tok den nye ura av for skredet, og Lovatnet var nå for grunt til å gi noen stor flodbølge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg