Laki

Rekke med vulkankratre ved Laki.
laki
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Laki er en vulkanrekkeIsland, vest for Vatnajökull, med ca. 100 vulkankjegler som ligger langs en 25 kilometer lang rett linje nordøst–sørvest.

Faktaboks

Også kjent som

Lakagígar, norsk: Lakikraterne

I 1783 forårsaket Laki den største naturkatastrofen i Islands historie. Vulkanutbruddet var gigantisk og foregikk langs hele kraterrekken, og varte i åtte måneder. Lavastrømmen dekket 565 kvadratkilometer og utslettet store bygder. I alt 15 kubikkilometer basaltlava ble spydd ut. Askenedfall over store deler av øya, fluor- og svovelgasser førte til misvekst og rammet husdyr, fisk i elvene og ved sørkysten. Under hungersnøden vinteren 1783–1784 døde nesten en fjerdedel av befolkningen på Island. Omlag 10 000 mennesker, og tre fjerdedeler av av husdyrbestanden strøk med.

Utbruddet dannet en svovelholdig dis som vindretningen spredte til resten av Europa, men bare i liten grad mot Norge. I Storbritannia og Frankrike ble det rapport om tusenvis av døde på grunn av luftveisforgiftning, dødeligheten steg, skip ble liggende til kai på grunn av dårlig sikt og Nord-Amerika fikk en av de kaldeste vintrene noensinne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg