Faktaboks

Laki

Lakagígar, norsk: Lakikraterne

laki
Rekke med vulkankratre ved Laki.
laki
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Laki er en vulkanrekkeIsland, vest for Vatnajökull, i kommunen Skaftárhreppur. Laki omfatter ca. 100 vulkankjegler som ligger langs en 25 kilometer lang rett linje nordøst–sørvest. Laki er innlemmet i Vatnajökull nasjonalpark.

I 1783 forårsaket Laki den største naturkatastrofen i Islands historie. Vulkanutbruddet var gigantisk og foregikk langs hele kraterrekken, og varte i åtte måneder. Lavastrømmen Eldgjá ned langs elva Skaftás dalføre dekket 565 kvadratkilometer og utslettet store bygder. I alt 15 kubikkilometer basaltlava ble spydd ut. Askenedfall over store deler av øya, fluor- og svovelgasser førte til misvekst, og rammet husdyr, fisk i elvene og ved sørkysten. Under hungersnøden vinteren 1783–1784 døde nesten en fjerdedel av befolkningen på Island. Om lag 10 000 mennesker og tre fjerdedeler av husdyrbestanden strøk med.

Utbruddet dannet en svovelholdig dis som vindretningen spredte til resten av Europa, men bare i liten grad mot Norge. I Storbritannia og Frankrike ble det rapportert om tusenvis av døde på grunn av luftveisplager og forgiftning, dødeligheten steg, skip ble liggende til kai på grunn av dårlig sikt og Nord-Amerika fikk en av de kaldeste vintrene noensinne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg