Laki er en vulkanrekkeIsland, vest for Vatnajökull, med ca. 100 vulkankjegler som ligger langs en 25 kilometer lang rett linje nordøst–sørvest.

I 1783 forårsaket Laki den største naturkatastrofen i Islands historie. Vulkanutbruddet var gigantisk og foregikk langs hele kraterrekken, og varte i åtte måneder. Lavastrømmen dekket 565 kvadratkilometer og utslettet store bygder. I alt 15 kubikkilometer basaltlava ble spydd ut. Askenedfall over store deler av øya, fluor- og svovelgasser førte til misvekst og rammet husdyr, fisk i elvene og ved sørkysten. Under hungersnøden vinteren 1783–1784 døde nesten en fjerdedel av befolkningen på Island. Omlag 10 000 mennesker, og tre fjerdedeler av av husdyrbestanden strøk med.

Utbruddet dannet en svovelholdig dis som vindretningen spredte til resten av Europa, men bare i liten grad mot Norge. I Storbritannia og Frankrike ble det rapport om tusenvis av døde på grunn av luftveisforgiftning, dødeligheten steg, skip ble liggende til kai på grunn av dårlig sikt og Nord-Amerika fikk en av de kaldeste vintrene noensinne.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.