Nyttårsorkanen
Kong Harald besøker Rovde etter nyttårsorkanen i 1992.
Nyttårsorkanen
Av /VG/NTB scanpix.

Nyttårsorkanen er en betegnelse på orkanen som rammet Nordvestlandet 1. januar 1992.

Det ble registrert ca. 29 000 bygningsskader til en verdi av 1,3 milliarder kroner. Det regnes ikke med dødsfall som direkte følge av stormen, men flere omkom under opprydningsarbeid og lignende. Stormens styrke var slik som forventes statistisk ca. én gang i løpet av 200 år. Middelvindhastigheten var trolig oppe i 45 m/s på utsatte fyrstasjoner mellom Florø og Vikna (32,6 m/s er grensen for orkan).

Følger av Nyttårsorkanen

Selv om de ekstreme værforholdene som Nyttårsorkanen medførte var varslet av Meteorologisk institutt, kom uværet uventet på samfunnet. Offentlige myndigheter, som har ansvar og oppgaver når samfunnsikkerheten trues, hadde lav beredskap grunnet nyttårsfeiringen.

Sviktende beredskap på grunn av mangel på effektive varslingskanaler førte til at et offentlig utvalg ble nedsatt. Utvalget foreslo nye og mer effektive kanaler som Meteorologisk institutt skal benytte for å spre varsler om ekstreme værforhold til redningssentralene, politiet og beredskapskontorene i fylkene samt andre etater som har beredskapsoppgaver når uvær truer deler av landet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Svein Askheim

Orkanen omtales som Berit. Også årstallet 1992 bør med i tittelen. Første avsnitt bør oppdateres, siden stormen Dagmar julen 2011 overgår skadeutbetalingene.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg