Knossos

En del av det rekonstruerte partiet ved nordinngangen, med de karakteristiske søylene.

Av /KF-arkiv ※.

En del av Knossos-anlegget på Kreta. Murer og søyler rekonstruert av Arthur Evans.

Knossos
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Knossos. Interiør med sterkt restaurerte veggmalerier i østfløyen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Grunnplan som viser hvordan alle de små rommene lå rundt en stor, åpen sentralplass. – Se også bilde under egeisk kultur.

Grunnplan
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Knossos er en oldtidsby ved Kretas nordkyst, nær det moderne Iraklion. Knossos var Europas første storby med kanskje så mange som 100 000 innbyggere.

Faktaboks

Uttale
knˈossos

Palasset

Det store palasset i Knossos, som etter sagnet tilhørte kong Minos, ble påbegynt på 1900-tallet fvt. og ble skadet flere ganger ved jordskjelv. Det palasset vi ser i dag, ble bygget på 1500-tallet fvt. og ødelagt ca. 1400 fvt., sannsynligvis på grunn av vulkanutbrudd på øya Thera.

Palasset dekket en flate på 20 000 m2 og bestod av en rekke bygninger på opp til fem etasjer, på ulike nivåer, forbundet med trapper. Den uoversiktlige grunnplanen stemmer godt med sagnet om labyrinten som er knyttet til dette palasset. Bygningene er gruppert rundt et stort gårdsrom, 60 x 29 meter, og tjente mange forskjellige formål: beboelsesrom, representasjonsrom, kultrom, store magasiner og verksteder. Antakelig kunne palasset huse flere hundre mennesker. Tronsalen inneholder verdens eldste tronstol, utført i alabast. Ved siden av tronsalen er det et basseng, sannsynligvis for rituelle bad i forbindelse med kongekulten. De offisielle rommene og herskerfamiliens værelser er praktfullt utstyrt med fresker.

Arkeologisk utgraving

Oksehoderelieff fra 1500-tallet fvt.

Av /KF-arkiv ※.

Palasset ble utgravd etter 1900 av Arthur Evans, og er vel sterkt restaurert etter vår tids oppfatning. De mange søylene av tre i saler og på trappeavsatser er erstattet med malte søyler av sement. Palasset har mindre preg av borg og forsvarsanlegg enn anleggene i Mykene og Tiryns på fastlandet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Terje Fredriksen

Hei,
Jeg leser: (SNL) - "Det palasset vi ser i dag, ble bygget på 1500-tallet fvt. og ødelagt ca. 1400 fvt., sannsynligvis på grunn av vulkanutbrudd på øya Thera."
Stemmer dette? En rekke vitenskapelige undersøkelser publisert de siste åra forteller at det store og katastrofale vulkanutbruddet skjedde rundt 1630. Dette er bl a basert på C14-dateringer av oliventrær som ble begravet i pimpstein og aske. En rekke meget seriøse nettsteder har riktignok publisert andre tidspunkter for utbruddet, og noen angir tidspunktet til ca 1650 og muligens tidligere. Årene 1500-1550 har tidligere vært oppgitt i flere kilder, men jeg finner liten bekreftelse på 1400 som det her i SNL er oppgitt.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg