Minoisk kultur (stol)

Stol hugd i stein i Knossos, antatt å være en tronstol.

Av /KF-arkiv ※.
Minoisk kultur (fajansestatuett)

En såkalt slangegudinne, fajansestatuett funnet i Knossos. Det arkeologiske museum i Heraklion.

Av /KF-arkiv ※.

Minoisk kultur. Kanne i kamaresstil, 1700-tallet f.Kr. Det arkeologiske museet i Iraklion.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Restaurert freske fra Knossos, som forestiller den minoiske tyrekult, en form for tyrefekting.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Minoiske kultur er bronsealderkulturenKreta. Kulturen hadde sin storhetstid i perioden ca. 2000–1400 fvt. Den britiske arkeologen Arthur Evans gjenoppdaget kulturen under sine utgravninger i Knossos i perioden 1900–1936, og gav den navn etter den legendariske kong Minos av Kreta.

Faktaboks

Uttale
minˈoisk kultur

Utgravningene av palasset i Knossos med dets rike materiale av gjenstander og utsmykninger, avdekket en høyt utviklet sivilisasjon, særegen for Kreta, men med tydelige forbindelser til det greske fastlandet og de Egeiske øyer (egeisk kultur).

Lignende palasser, oppført i kalkstein med rammeverk av tømmer, ble senere oppdaget i Faistos, Mallia og Zakro. De er alle fra ca. 1700 fvt. og ser ut til å være gjenoppført etter en naturkatastrofe. Arkitekturen er imponerende; ytre rom vender ut mot store gårdsplasser, de indre ble opplyst ved sjakter, og kloakksystemet var like avansert som i Europa i 1700 evt. Gulvene er belagt med alabast og flere av de gipsbelagte indre veggene er dekorert med freskomalerier.

Motivene er planter og blomster, dyreliv, sport, dans og religiøse prosesjoner, men sier ingenting om det økonomiske grunnlaget for kulturen – en storstilt oversjøisk handelsvirksomhet med forbindelser til Egypt, Lilleasia, det greske fastland og øyene. Minoisk pottemakerkunst fikk en ledende posisjon med den såkalte Kamares-keramikken omkring 1800 fvt., og ble eksportert over hele det østlige middelhavsområdet. Palassene har omfattende lagerkapasitet for keramikk og andre handelsvarer som olivenolje, men ingen forsvarsverker og knapt nok spor etter våpen eller krigeryrket.

Skriftspråket har ikke latt seg tyde, ingen personnavn er kjent (Minos er sannsynligvis bare en tittel), og tross sin arkeologisk veldokumenterte, rike kultur er minoerne et anonymt folk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg