hetebølge. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

hetebølge

En tørr åker, etter den varme og tørre sommeren 2018.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

En hetebølge er en periode over noen dager eller uker med høy varme.

Hetebølgene forbindes gjerne med forskjellige utfordringer, som tørke, dehydrering eller heteslag.

Definisjon på hetebølge

Meteorologisk institutt har følgende definisjon på en hetebølge i Norge: En hetebølge er når gjennomsnittet av maksimumstemperaturen over tre sammenhengende dager er større enn eller lik 28,0 °C.

For eksempel vil kriteriet være oppfylt hvis maksimumstemperaturen tre dager etter hverandre er 27,7 °C, 28,2 °C og 28,8 °C. Gjennomsnittet for disse tre dagene blir da 28,1 °C.

Definisjonen sier ikke noe om hvor stort område som må være berørt for at det skal kalles hetebølge, altså er det per definisjon nok at én målestasjon tilfredsstiller kriteriet. For mange vil det nok likevel ikke oppfattes som en hetebølge før varmen inntreffer for et større område, som et fylke eller en landsdel.

Definisjoner i andre land

På varme dager er det godt å bli kjølt ned.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Det finnes ingen standardisert definisjon av hetebølge. Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) definerer en hetebølge som minst fem dager der maksimumstemperaturen overstiger den gjennomsnittlige maksimumstemperaturen med 5 °C eller mer. En slik definisjon kan fungere fint i noen land, særlig de som har høye temperaturer året rundt. I andre land, som i Norge, vil den innimellom kunne oppleves feil, for eksempel ved at fem milde vinterdager kan defineres som hetebølge.

Danmarks Meteorologiske institut (DMI) har en lik definisjon av hetebølge som vi bruker i Norge. Ellers har flere land valgt sine egne definisjoner av hva en hetebølge er, gjerne tilpasset landets klima.

Hetebølger og dødelighet

Hetebølger kan være en helserisiko. Ved hetebølger i Europa og USA er det påvist overdødelighet hos eldre personer. I en studie fra 2018 ble det ikke registrert en økning i dødsfall i Norge knyttet til hetebølger, men klimaendringer og hyppigere hetebølger gjør at dette kan være i endring.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg