Nicolai Tangen. Av /NTB Scanpix. Begrenset gjenbruk

Nicolai Tangen

Faktaboks

Nicolai Tangen
Født
10. august 1966, Kristiansand
Nicolai Tangen er direktør for Norges Bank Investment Management (Oljefondet) siden 1. september 2020.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Nicolai Tangen er en norsk finansmann og forvalter som siden 2020 er direktør for Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Oljefondet.

Karriere

Frem til ansettelsen i Norges Bank var Tangen administrerende direktør i forvaltningsselskapet AKO Capital, som han selv grunnla i 2005. AKO Capital hadde i 2020 en forvaltningskapital på om lag 17 milliarder dollar og rundt 70 ansatte. Tangen bodde i London fra begynnelsen fra 1992 til han fikk jobben i Oljefondet. Fra 1997 til 2002 var han partner og fondsforvalter i hedgefondet Egerton Capital og før dette analytiker i Cazenove & Co fra 1992.

Norske kunder

En lang rekke norske private og offentlige selskaper og institusjoner er blant kundene som har økt formuen betydelig ved å plassere midler i AKO-fond. Flere av dem er registrert i skatteparadis som Caymanøyene. Stiftelsen Fritt Ord, Fellesforbundet, kommunale pensjonskasser og DNB Livsforsikring er noen av kundene.

Utdanning

Nicolai Tangen gikk Forsvarets russiskkurs (nå en del av Forsvarets etterretningshøgskole) i 1986–1987, han har økonomiutdannelse fra Wharton School of Finance ved University of Pennsylvania i USA fra 1991, mastergrad i kunsthistorie fra Courtauld Institute of Art ved University of London fra 2005 og en mastergrad i organisasjonspsykologi fra London School of Economics and Political Science (LSE) fra 2017.

Ansettelsen i Norges Bank

Ansettelsen av Tangen som ny oljefondssjef etter Yngve Slyngstad 26. mars 2020 kom overraskende på de fleste. Forgjengerne hadde kommet fra sentralbankens egne rekker, mens Nicolai Tangen kom fra et privat selskap med base i et internasjonalt investormiljø. Sentralbanksjef Øystein Olsen begrunnet hovedstyrets valg med den store suksessen Tangen hadde hatt som fondsforvalter, ettersom han hadde bygget opp et av Europas ledende investeringsselskaper.

Ansettelsen viste seg likevel å være kontroversiell, og det oppsto debatt både i Norges Banks representantskap og i store deler av det politiske miljøet. Debatten startet like etter ansettelsen, da det ble kjent at Tangen høsten 2019 hadde arrangert et seminar i USA hvor en rekke norske samfunnstopper var invitert, blant annet statsråd Torbjørn Røe Isaksen og oljefondets daværende sjef, Yngve Slyngstad. Det ble stilt spørsmål rundt Tangens motiver ettersom han hadde dekket alle utgifter.

I debatten som pågikk utover våren og sommeren 2020 ble det først og fremst reist spørsmål ved om Nicolai Tangens dominerende eierandel i AKO Capital og hans private investeringer i fond ville føre til interessekonflikter i stillingen som sjef for oljefondet.

Det dempet ikke debatten at hovedstyret i Norges Bank godtok at Tangen solgte seg betydelig ned i AKO Capital som en tilstrekkelig garanti mot interessekonflikter. Representantskapet i banken var ikke enig i at faren for interessekonflikt var eliminert, noe det rapporterte til Stortinget. Stortingets finanskomité leverte en enstemmig innstilling hvor den krevde at faren for interessekonflikt skulle fjernes helt.

Den endelige avklaringen av saken kom da Nicolai Tangen sa seg villig til å overdra hele sin eierandel på 64 prosent i AKO Capital til den veldedige stiftelsen AKO Foundation for all fremtid. Hans private fondsinvesteringer, som ble anslått til en verdi av rundt fem milliarder kroner, skulle avvikles og plasseres i bankinnskudd.

Han hadde fra før to milliarder kroner stående på bankkonto. I 2019 beregnet tidsskriftet Kapital Nicolai Tangens formue til om lag 5,5 milliarder kroner, noe som gjorde ham til Norges 41. rikeste person.

Kunstsamler og filantrop

På basis av den store formuen Nicolai Tangen har bygget seg opp som forvalter, har han etablert en omfattende kunstsamling. Tangen ga i 2015 Sørlandets Kunstmuseum (SKMU) disposisjonsrett over det som er en av verdens største samlinger av nordisk, modernistisk kunst fra 1900-tallet, på om lag 2700 verk. I tillegg lovte han 400 millioner kroner til etablering av et nytt kunstmuseum i en gammel kornsilo i Kristiansand sentrum. Den nye kunstsiloen var ved byggevedtaket i 2019 beregnet å koste til sammen 600 millioner kroner, og hadde som mål å stå ferdig vinteren 2022.

Museumsprosjektet skapte sterk strid i lokalsamfunnet, og var blant annet et sentralt tema i lokalvalgkampen i 2019. Kritikerne mente at det var urimelig å bruke betydelige offentlige midler i et spleiselag med Nicolai Tangen, og at museet ville påføre Kristiansand kommune store årlige drifts- og vedlikeholdskostnader.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Steinar Kottum

Nicolai Tangen gjennomførte Forsvarets russiskkurs 1986–1987

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg