Boksamler, person som samler på bøker. Det finnes to typer boksamlere, nemlig bibliomane og bibliofile.

Begrepene er ikke klart definert, men det er rimelig å si at den bibliomane har en unormal tilbøyelighet til å samle og eie bøker, og er opptatt av å ha en stor boksamling. Personen kjøper så mange bøker at det overstiger muligheten for å bruke dem, og kan også anskaffe flere eksemplarer av samme verk og utgave. Samleiveren kan innebære at sosiale relasjoner eller egen helse skades.

Bibliofile personer er bokelskere som samler bøker de verdsetter. Verdier som typografisk form (ornamentering, layout og skrifttyper), og den ytre form som papirkvalitet og innbinding er viktige egenskaper. Merker etter tidligere brukere og bibliotek kan også være av betydning, som for eksempel signerte eksemplarer eller bøker med innlimte bokeiermerker. Andre bibliofile egenskaper kan være bøkenes tilstand, innholdsmessig verdi, utstyr og sjeldenhet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dibdin, T.F. (1840). Bibliomania; or Book-Madness
  • Johansson, J.V. (1943). Försvar för boksamlaren: Fyra uppsatser om böcker. Stockholm: Wahlström & Widstrand
  • Lindahl, P-E. (1961). Att samla böcker: Samlarteknik och några samlarområden. Malmö: Bernces Förl.
  • Plesner, K.F. (1962). Bøger og bogsamlere: Bibliofiliens historie. København: Rosenkilde og Bagger

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg