Debatt er ordskifte eller meningsutveksling, diskusjon.

Faktaboks

Etymologi
fransk débat

En debatt kan foregå etter detaljerte regler, men også foregå nokså uformelt. Jo klarere og viktigere formål en debatt har, jo mer regulert vil den gjerne være.

I forsamlinger der en debatt er ment å gå forut for og legge grunnlaget for fattelsen av vedtak, er det derfor klare debattregler. En møteleder påser at reglene følges.

For debatter som foregår i ulike diskusjonsfora, som studentsamfunn, foreninger og programmer, som for eksempel partilederdebatter, som sendes på radio, TV eller på nett, er det derimot noe færre og mer løse regler. Men også i diskusjonsfora brukes en møteleder eller ordstyrer.

Når det gjelder debatter som foregår i pressen eller som oppstår mer spontant i ulike sosiale situasjoner, og som ofte har svært diffuse formål, kan man bare tale om at det eksisterer svært løse regler, som å unngå tankefeil, vanlige høflighets- og saklighetsregler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg