Telenor

Telenor

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Telenor er Norges største selskap på telekommunikasjon.

Telenor ble grunnlagt i 1855 under navnet Telegrafverket, som var statseid og skulle knytte sammen landsdelene i Norge med telegraflinjer. Senere kom telefoni og andre oppgaver, men Telegrafverket skiftet ikke navn til Televerket før i 1969. I løpet av 1990-årene ble Televerket omgjort til et statsaksjeselskap, endret navn til Telenor og mistet monopolet sitt.

Telenor ble delprivatisert i 2000, men har fremdeles (per januar 2021) staten som største eier. I dag er Telenor eier av Canal Digital og dermed den klart største TV-distributøren på det norske markedet. De er også størst i Norge på så vel bredbånd som mobiltelefoni. Gjennom Telenor Group er selskapet en stor mobiloperatør også i utlandet.

Hovedkontoret til Telenor ligger på Fornebu like utenfor Oslo. Konsernsjef siden 2015 er Sigve Brekke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Ida Jackson

Her synes jeg det mangler en del historisk stoff. Hvordan foregikk overgangen fra telegrafverket til televerket? Hvordan var det f.eks å ringe fra Oslo til Kristiandsand i 1950? Hvordan fungerte det egentlig da?

svarte Ola Nordal

Hei Ida
Vi har for tiden ingen fagansvarlig for teleselskaper, men håper å få på plass en oppdatering i løpet av kort tid. Telenor er et sentralt selskap, og vi ønsker oss en bedre artikkel.
Alt godt fra Ola i SNL-redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg