Telenor

Telenor

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Telenor ASA, Fornebu i Bærum, norsk telekommunikasjonskonsern opprettet i 1855 som det statseide Telegrafverket, som opprinnelig hadde oppgaven å knytte landsdelene sammen ved telegraflinjer. Telefonepoken ble innledet i 1880 da det første norske telefonanlegget med sentraler ble åpnet i Oslo og Drammen av International Bell Telephone Company med konsesjon av vedkommende kommuner. Snart kom andre kommuner til, og det ble opprettet telefonselskaper rundt om i landet. Se for øvrig telenett.

Telegrafverket tok i 1969 navnet Televerket, som i 1994 ble omgjort til et statsaksjeselskap, fra 1995 under navnet Telenor. Telenor mistet i 1998 sin enerett på det offentlige telenettet og telefontjenesten i Norge og ble konkurranseutsatt på en rekke områder. I 1999 ble Telenor forsøkt sammensluttet med det svenske statlige telekonsernet Telia, men forsøket mislyktes på grunn av manglende tillit mellom de svenske og norske statlige eierne. Telenor ble i 2000 delprivatisert og børsnotert i Oslo og på den amerikanske Nasdaq-børsen. Fra 2007 er konsernet børsnotert kun i Oslo.

Telenor er et av Norges største konserner og er organisert i tre forretningsområder: fastnett, mobiltelefoni og kringkastingstjenester. Forskningsavdelingen var Norges største miljø innen IT-forskning, men den teknologiske forskningsaktiviteten har blitt sterkt redusert de siste årene.

Telenor solgte i 2015 sin andel i Evry (resultatet av sammenslåingen av datterselsakpet EDB Business Partner med Ergo Group) til oppkjøpsfondet Apax. I 2016 solgte Telenor sin andel av Amedia, tidligere A-pressen, til Sparebankstiftelsen DNB. A-pressen eide halvparten av TV 2. Denne andelen ble i 2012 solgt til det danske selskapet Egmont.

Telenors omsetning er ca. 98,5 mrd. kr med rundt 30 000 ansatte (2011). I mai 2015 ble Sigve Brekke utnevnt til konsernsjef og tok over for Jon Fredrik Baksaas, som hadde stillingen fra 2002.

Styreleder fra 2007 til mai 2012 var Harald Norvik. Fra mai 2012 var Svein Aaser styreleder. Aaser ble avsatt av næringsminister Monica Mæland i oktober 2015 med bakgrunn i urolighetene rundt Telenors eierandel i Vimpelcom. Aaser ble erstattet av Gunn Wærsted. Staten eier gjennom Nærings- og handelsdepartementet ca. 54 prosent av aksjene i Telenor; i tillegg eier Folketrygdfondet ca. 4,5 prosent.

Fastnett

Fastnettvirksomheten omfatter linjetelefoni, bredbåndstilknytning og annen Internett-tilgang gjennom hel- eller deleide selskaper i Norge, Sverige, Danmark og Russland. Internettportalen for Telenor i Norge har adressen online.no, og Telenor eier gjennom et datterselskap også internettportalen startsiden.no.

Telenor har vært engasjert i Sverige fra 1995, da de sammen med British Telecom og Teledanmark dannet selskapet Telenordia for å ta opp konkurransen med Telia på fastlinjeområdet. Telenor ble i 2001 eneeier av Telenordia. I 2003 overtok de bredbåndsleverandøren Utfors og i 2005 Bredbandsbolaget, Sveriges nest største bredbåndsleverandør. Telenor lanserte samtidig bredbåndstelefoni på ny, som de tidligere hadde drevet 1998–2002. Året etter ble de eneeier av Glocalnett, hvor Telenor ble største eier i 2002.

I Danmark overtok Telenor i 2005 bredbåndsselskapet Cybercity, og i 2007 overtok de også svenske Tele2s danske virksomhet (fastnett, bredbånd, mobiltelefoni), som ble lagt inn under Cybercity.

Telenor har hatt interesser i Russland allerede fra tidlig i 1990-årene (da som Televerket), først gjennom tekniske utbygginger. I 2000 ble de medeier i et russisk internettselskap og fra 2003 i selskapet Golden Telecom. Dette ble senere overtatt av mobilselskapet VimpelCom, hvor Telenor nå er minoritetseier.

Mobiltelefoni

Telenor er blant verdens ti største mobiltelefonioperatører med over 160 millioner kunder; i Norge har konsernet en markedsandel på 54 prosent. Konsernet er per 2009 heleier eller deleier i mobilselskaper i Norge, Sverige, Danmark (tidligere Sonofon), Ungarn (tidligere Pannon), Serbia (Telenor Serbia), Montenegro (tidligere Promonte), Ukraina (Kyivstar), Russland (VimpelCom), Bangladesh (Grameenphone), Thailand (dtac), Malaysia (DiGi), Pakistan (Telenor Pakistan), India (Uninor) og Bulgaria (Global). Telenor har også fått en mobillisens i Myanmar. I Norge og noen andre land benyttes varemerket Djuice på mobiltjenester for ungdomsbrukere.

Telenor eier også mobilselskapet Talkmore i Norge.

Telenor overtok i 2005 telekommunikasjonsselskapet Vodafones svenske mobilvirksomhet, Sveriges tredje største mobiloperatør. I Danmark overtok Telenor i 2000 aksjemajoriteten i Sonofon, landets nest største mobilselskap, og ble eneeier av Sonofon i 2004. Overtok samme år også mobilselskapet CBB. Selskapet skiftet navn til Telenor Danmark i 2009.

Allerede i 1993 var Televerket med i et konsortium bak det ungarske selskapet Pannon, som installerte Ungarns første GSM-mobilnett i Budapest. Telenor ble i 2001 heleier av Pannon, som er Ungarns nest største mobilselskap. Selskapet skiftet navn til Telenor Ungarn i 2010. I Serbia fikk Telenor virksomhet i 2006 ved å overta mobilselskapet Mobi 063, nå den nest største mobiloperatøren i landet. Ved overtakelsen skiftet selskapet navn til Telenor Serbia.Telenor er fra 2004 også heleier av mobilselskapet Promonte i Montenegro, landets største. Selskapet skiftet navn til Telenor Montenegro i 2010.

I Ukraina var Telenor majoritetseier i Kyivstar, landets største mobiloperatør, og i Russland minoritetseier i VimpelCom, landets nest største på området med virksomhet også i Kasakhstan, Ukraina, Usbekistan, Tadsjikistan, Georgia, Armenia, Kambodsja, Laos, Algerie, Bangladesh, Pakistan, Brunudi, Zimbabwe, Sentralafrikanske republikk, Italia og Kanada. Telenor ble deleier av Kyivstar og VimpelCom i 1998, men var fra 2004 innblandet i en strid med russiske Alfa Group om kontrollen over selskapene. Denne striden ble løst i 2009, og et holdingselskap, VimpelCom Ltd., ble registret på Bermuda. Selskapet har hovedkontor i Nederland. Telenor eide opprinnelig 38,44 prosent av selskapet, mens Alfagruppen (Altimo) eide 38,46 prosent. Aksjene i Kyvistar ble overført til VimpelCom Ltd.

I Bangladesh ble Grameenphone grunnlagt i 1997 av Telenor og Grameen Telecom, et søsterselskap av Grameen Bank. Grameen Bank ble startet av fredsprisvinneren Muhammad Yunus og driver en virksomhet med mikrokreditt i Bangladesh. Telenor er majoritetseier i Grameenphone, og Yunus har senere kritisert Telenor for ikke ville selge seg ut av selskapet, landets største mobiloperatør, til fordel Grameen-systemet. I 2008 ble det reist kritikk mot selskapet og deres eiere for barnearbeid og farlige arbeidsforhold hos visse underleverandører.

I Thailand kom Telenor inn på markedet i 2000 og er fra 2005 majoritetseier i dtac, landets nest største mobiloperatør.

Telenor kom inn som eier i mobilselskapet DiGi i Malaysia i 1999 og er fra 2001 største eier. DiGi er det tredje største mobilselskapet i Malaysia.

I Pakistan kjøpte Telenor mobillisenser i 2004 og etablerte et eget selskap (Telenor Pakistan). Telenor Pakistan er i 2012 den nest største mobiloperatøren i Pakistan.

I India inngikk Telenor i 2008 en avtale om overtakelse av 60 % av aksjene i et selskap som het Unitech Wireless. Noen av aksjeeierne reagerte negativt på dette oppkjøået, og mente at risikoen var for stor. Den største eieren, den norsk stat, var imidlertid positiv til denne satsningen.

Unitech Wireless hadde 2G-lisenser, og tjenester ble lansert i desember 2009. Selskapets navn var da endret til Uninor. Indias høyesterett kansellerte i februar 2012 disse lisensene på grunn av mistanke om korrupsjon ved tildelingen til Unitech, det vil si før Telenor gikk inn i selskapet. For å fortsette i India måtte Uninor kjøpe nye lisenser. Ved utgangen av 2012 hadde Uninor/Telenor aktivitet i 7 såkale sirkler i India. Ett problem er Mumbai-området der lisenser mangler, og Telenor har uttalt at de ikke vil delta på lisensauksjon for dette området før Telenor får refundert penger for lisensene som ble inndratt. Dette utgjør 1,7 millioner NOK.

Telenor ingikk i slutten av april 2013 en avtale med det greske teleoperatøren OTE om å overta den nest største mobiloperatøren i Bulgaria, Global.

I slutten av juni 2013 ble det kunngjort at Telenor har fått en (av to) mobillisenser i Myanmar. Det tas sikte på en nasjonal dekning i løpet av fem år.

Kringkastingstjenester

Telenor eier TV-distribusjonsselskapet Canal Digital, som er Nordens ledende distributør av TV-kanaler via satellitt, kabel, bredbånd og bakkenett. Har også en stor eierandel i sports- og underholdningskanalene TV2 Zebra og TV 2 Sport. Telenors heleide datterselskap Norkring har ansvaret for det analoge bakkenettet for kringkasting i Norge, og konsernet leverer gjennom selskapet Telenor Satellite Broadcasting også satellittbaserte kringkastingstjenester og bredbånd via egeneide Thor-satellitter. Sammen med TV 2 og NRK eier Telenor distribusjonsselskapet Norges televisjon as og det digitale fjernsynsselskapet RiksTV.

Tidligere virksomhet. I nummeropplysningstjenesten 1881 (Opplysningen AS) eier Telenor nå bare en minoritetsandel (ca. 26 prosent). Til 2006 var Telenor største eier i det tekniske installasjonsselskapet Bravida, som blant annet omfattet konsernets opprinnelige installasjonsvirksomhet. Tidligere var Telenor, gjennom sitt datterselskap Telenor Satellite Services, en stor aksjonær i organisasjonen INMARSAT. Telenor Satellite Services leverte satellittbaserte tale- og datatjenester til bruk på land og i sjøfart, offshorevirksomhet og luftfart og ble solgt i 2006.

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Ida Jackson

Her synes jeg det mangler en del historisk stoff. Hvordan foregikk overgangen fra telegrafverket til televerket? Hvordan var det f.eks å ringe fra Oslo til Kristiandsand i 1950? Hvordan fungerte det egentlig da?

svarte Ola Nordal

Hei Ida
Vi har for tiden ingen fagansvarlig for teleselskaper, men håper å få på plass en oppdatering i løpet av kort tid. Telenor er et sentralt selskap, og vi ønsker oss en bedre artikkel.
Alt godt fra Ola i SNL-redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg