Faktaboks

Dnipro

Dnepropetrovsk

Dnipropetrovsk

Klosterøya, Dnipro
Klosterøya utenfor byen, i elven Dnipro (Dnepr). Nikolajkirken nederst til venstre.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Dnipro er en by i Ukraina, ved Dnepr-buen; med 980 948 innbyggere (2021). Dnipro er et viktig knutepunkt for elve- og jernbanetrafikken. Det er en av landets største industribyer, med en omfattende jern- og stålindustri basert på jernmalm fra Kryvyj Rih (Krivoj Rog), mangan fra Nikopol, kull fra Donetsbassenget og elektrisk kraft fra de mange kraftstasjonene i Dnepr.

Dnipro har produksjon av platestål, rørstål, stålwire med mer, som danner basis for en betydelig mekanisk industri som lager lokomotiver, landbruksmaskiner, gruvemaskiner og annet tungt utstyr. I sovjettiden var byen sete for verdens største produsent av atomraketter, Juzjmasj. Øvrig industri omfatter blant annet produksjon av kjemikalier, bildekk, maling, sement, tekstiler, skotøy og næringsmidler. Byen har universitet (fra 1918) og mange tekniske skoler.

Historie

andre verdenskrig i Ukraina

Ødelagte hus i byen Dnipropetrovsk etter kamp mellom tysk og sovjetisk artilleri, høsten 1941.

Av /NTB Scanpix ※.

Byen ble anlagt 1787 av Potemkin. Den skulle være midtpunkt for de områder som var erobret som et resultat av den endelige underleggelsen av de ukrainske kosakkene i 1775 (stormingen av deres hovedsete Zaporizjzjia Sitsj), og seieren mot Tyrkia i den russisk-ottomanske krig 1768–1775.

Byen fikk navnet Jekaterinoslav til ære for Katarina 2. Den ble omdøpt til Dnepropetrovsk 1926 (senere Dnipropetrovsk i tråd med ukrainsk rettskriving), og til Dnipro etter et vedtak i den ukrainske nasjonalforsamlingen i 2016.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg