Lærer underviser barneskoleelever
Lærer underviser barneskoleelever
Av /NTB.

Lærer er generelt person som underviser.

Det finnes flere typer lærerutdanning som kvalifiserer for undervisningsstillinger i utdanningssystemet. De ulike utdanningstypene overlapper hverandre til dels slik at de gir mulighet for arbeid på ulike trinn i systemet. Utdanning som barnehagelærer kvalifiserer i første rekke for arbeid i barnehagen, men med videreutdanning gir den også mulighet for arbeid i grunnskolens 1. til 4. årstrinn. En allmennlærer er kvalifisert for undervisning i grunnskolen, og en faglærer for enkeltfag i blant annet grunnskolen og videregående opplæring. En yrkesfaglærer har kompetanse for pedagogisk arbeid i videregående opplæring. Adjunkt- og lektorutdanning fra universiteter og høyskoler forbereder for undervisning i enkeltfag på ungdomstrinnet i grunnskolen og i videregående opplæring.

Historikk

De første kursene for utdanning av lærere til allmueskolen ble startet mot slutten av 1700-tallet og drevet i privat regi. Slike private lærerskoler ble tallrike etter at loven om allmueskolen av 1860 var vedtatt. Den første offentlige skolen til utdanning av lærere, kalt seminar eller seminarium, ble opprettet i 1826 i Trondenes. Etter hvert ble nye stiftsseminarer opprettet. Disse var 2-årige og bygde på allmueskolen. I 1890 kom den første selvstendige loven om lærerutdanning. I 1902 ble utdanningen 3-årig, med lærerskolelovene av 1930 og 1938 4-årig med en 2-årig studentlinje. Med lærerutdanningsloven av 1973 ble allmennlærerutdanningen 3-årig, og fra 1992 igjen 4-årig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hagemann, Gro: Skolefolk : lærernes historie i Norge, 1992, isbn 82-417-0132-2

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg