Et yrke er et arbeid som man utfører regelmessig og tjener penger på eller mottar en ytelse for slik at man kan forsørge seg. Yrker krever spesielle kunnskaper eller ferdigheter, opparbeidet gjennom erfaring og utdanning. Begrepet yrke brukes ofte synonymt med erverv eller jobb, og det er mange ulike yrker i moderne samfunn.

Utdanning til yrker og profesjoner

En profesjon får autorisasjon gjennom høyere utdanning, mens man kan kvalifisere seg til et yrkesfag ved å gå videregående skole, fullføre lærlingetid i en bedrift og ta fagbrev eller svennebrev. Noen yrker har beskyttet tittel, som innebærer at de er beskyttet av en lov og at man kun kan ta i bruk tittelen ved å gjennomføre spesifikke utdanninger og være godkjent gjennom autorisasjon.

Yrker over tid

Yrker og profesjoner utvikler seg kontinuerlig, og følger samfunnsmessige behov og teknologisk utvikling. Noen arbeidsoppgaver som tidligere ble utført av mennesker, kan nå erstattes av maskiner og teknologi. Dette gjør at det hele tiden oppstår nye yrker. Utdanning og yrke henger sammen, og mange jobber i det yrket de har utdannet seg til, men ikke alltid. Det er ikke uvanlig å endre yrke gjennom livet.

Statistisk sentralbyrå benytter i sin statistikk stillingen som en person har, og ikke utdanningen deres når de registrerer yrker. Deres oversikt viser at noen av de vanligste yrkene i dag er butikkmedarbeider, helsefagarbeider og barnehage og- skolefritidsassistent.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg