Faktaboks

Giorgio Vasari
Uttale
vasˈari
Født
1511
Død
1574
Giorgio Vasari

Giorgio Vasari. Selvportrett. Galleria degli Uffizi, Firenze

Av /NTB Scanpix ※.
Bryllupet i Kana
Maleri av motivet bryllupet i Kana fra 1566.

Giorgio Vasari var en italiensk arkitekt, maler og kunsthistoriker. Han utviklet sitt mangfoldige talent først i Firenze. Siden studerte han arkitektur i Roma, kom under Michelangelos personlige innflytelse og skildret pave Paul 3s bedrifter i Cancellerias store sal (1546).

Vasaris monumentaldekorasjoner viser hans interesse for det litterære og ornamentale. Både i formspråk og komposisjon står han som en typisk representant for manierismen. Vasari arbeidet ved Villa di Papa Giulio (utkast) i Roma (1550) og Palazzo Vecchio og Palazzo Pitti i Firenze. Hans hovedverk som arkitekt er Palazzo degli Uffizi (påbegynt 1560).

Mer berømt og av større betydning enn hans kolossale produksjon på de bildende kunsters område er hans kunstbiografiske verk Le vite de' più eccelenti architetti, pittori et scultori italiani (De ypperste italienske arkitekters, maleres og billedhuggeres liv, 1550, omarbeidet 1568). Verket behandler italienske kunstnere fra Giovanni Cimabue til Michelangelo, er rikt på verdifullt stoff og er detaljrikt, anekdotefylt og til tider polemiserende. Det er verken fritt for unøyaktigheter eller likefrem fri diktning, men står som en meget verdifull kilde når det gjelder italiensk kunst fra 1200-tallet og frem til hans egen tid. På grunn av dette verket omtales han ofte som kunsthistoriens far. Verket kom i svensk oversettelse i 1926–1930. Et utdrag av det enorme verket utkom i norsk oversettelse i 2021. Bokens tittel er Kunstnernes liv, oversatt av Margareth Hagen og utgitt av Thorleif Dahls kulturbibliotek.

Hans syn på renessansen som et definitivt brudd med – og frigjøring fra – middelalderen har påvirket ettertiden, og i kunsthistorieskrivningen merkes ennå en gjenklang av hans oppfatning av hvordan en kunstretning vokser frem, når sin «modning» og deretter forfaller.

Hans hus i Arezzo, Casa Vasari (1540–1548), ble i 1911 omdannet til museum og huser blant annet Archivio Vasariano. I Arezzo tegnet han også den berømte loggiabygningen (1573), som vender ut mot byens skrånende torg.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Boase, T.S.R.: Giorgio Vasari : the man and the book, 1979, isbn 0-691-09905-7
  • E. Rud: Vasari. Renaissansens kunsthistoriker, 1961.
  • L. Satkowski: Giorgio Vasari, Architect and Courtier, Princeton 1993
  • Claudia Conforti: Vasari Architetto, Milan, Electa 1993

Faktaboks

Giorgio Vasari

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg