Théodore-Adrien Sarr
Kardinalene har skarlagensrød drakt. Théodore-Adrien Sarr er senegalesisk kardinal.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Kardinal er et embete i den katolske kirke. Kardinalene er de høyeste medlemmene av den pavelige sentralforvaltningen, den romerske kurie, og utnevnes av paven.

Faktaboks

Uttale
kardinˈal
Etymologi
av latin ‘dørtapp‘; det noe dreier seg om, noe grunnleggende

Kardinalenes viktigste oppgave er å velge ny pave og å bistå ham, enten som kollegium eller individuelt. Kardinalene deles i to grupper, kuriekardinaler og bispedømmekardinaler. De førstnevnte bor i Roma og er tilknyttet den romerske kurie, de øvrige styrer egne bispedømmer, som oftest erkebispedømmer, rundt om i verden.

Paven utnevner kardinaler omtrent annethvert år. Kardinaler under 80 år har stemmerett ved pavevalg. Den øvre grensen for antall kardinaler under 80 år er satt til 120. Kardinalkollegiet består av til sammen 191 kardinaler, 116 under 80 år (2007).

Historikk

Opprinnelig var det prestene ved Romas hovedkirker som dannet pavens kollegium, supplert med de nærmeste nabobiskopene og byen Romas diakoner. Et slikt sammensatt kardinalkollegium fantes under pave Stefan 3 (768–772).

På 1000-tallet begynte pavene å utnevne innehavere av bispestoler langt fra Roma, eller til og med legmenn, til titulære presbytere og diakoner ved romerske kirker, for derved å gjøre dem til kardinaler. Fra 1130 er alle kardinaler, og bare de, stemmeberettigede ved pavevalg. Siden 1389 har de alltid valgt en av kardinalene selv til pave.

I 1586 ble tallet på kardinaler satt til 70: 6 biskoper, 50 kardinalprester og 14 kardinaldiakoner. Johannes 23, som var pave fra 1958 til 1963, satte seg ut over denne regelen. Under hans styre kom tallet opp i over 80. Hans etterfølgere, Paul 6 og Johannes Paul 2, fortsatte denne praksisen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg