Rødgaupe
Rødgaupa er noe mindre enn vår gaupe og lever i Nord-Amerika.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Rødgaupe er en rovdyrart i kattefamilien. Den ligner på den norske gaupa, men er mindre, og har ikke like tydelige dusker på ørene.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk: bobcat
Vitenskapelig navn
Lynx rufus
Beskrevet av
(Schreber, 1777)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Rødgaupa er den minste av de fire artene i gaupeslekten. Den har kraftig kropp og vekten er 6–18 kg. Pelsen er rødaktig brun med svarte striper og flekker. Undersiden er hvit, tuppen av den korte halen er svart. Den har kraftige kinnskjegg.

Levevis

Rødgaupa lever hovedsakelig av små pattedyr og større marklevende fugler. Den forekommer i steinet og ulendt terreng, buskmark og våtmark. Den kan leve nær mennesker så lenge det finnes tilstrekkelig med byttedyr.

Utbredelse

utbredelse av rødgaupe
Utbredelse av rødgaupe (Lynx rufus). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av rødgaupe

Arten er utbredt i Nord-Amerika fra Sør-Canada til Mexico. De nordlige delene av utbredelsesområdet overlapper med det til den andre nord-amerikanske gaupearten, kanadagaupe.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

rødgaupe
Lynx rufus
GBIF-ID
2435246

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg