rødgaupe

Rødgaupa er noe mindre enn vår gaupe og lever i Nord-Amerika.
Rødgaupe av . CC BY SA 2.0

Rødgaupe er en rovdyrart i kattefamilien. Den ligner på den norske gaupa, men er mindre, og har ikke like tydelige dusker på ørene.

Faktaboks

Også kjent som

Lynx rufus

Beskrivelse

Rødgaupa er den minste av de fire artene i gaupeslekten. Den har kraftig kropp og vekten er 6–18 kg. Pelsen er rødaktig brun med svarte striper og flekker. Undersiden er hvit, tuppen av den korte halen er svart. Den har kraftige kinnskjegg.

Levevis

Rødgaupa lever hovedsakelig av små pattedyr og større marklevende fugler. Den forekommer i steinet og ulendt terreng, buskmark og våtmark. Den kan leve nær mennesker så lenge det finnes tilstrekkelig med byttedyr.

Utbredelse

Arten er utbredt i Nord-Amerika fra Sør-Canada til Mexico. De nordlige delene av utbredelsesområdet overlapper med det til den andre nord-amerikanske gaupearten, kanadagaupe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg