Kaukasus, fjellområde mellom Europa og Asia, mellom Svartehavet og Kaspiske hav, langs Russlands sørgrense mot Georgia.

Hovedkjeden, Store Kaukasus (russ. Bolsjoj Kavkaz), er et system av foldefjell, som strekker seg ca. 1450 km østsørøstover fra Svartehavet til Kaspiske hav, og danner den fysisk-geografiske grense mellom Europa og Lilleasia.

Geologisk er Store Kaukasus en del av det store alpine foldesystem og består av krystallinsk fjell, særlig granitt. I vest og i den sentrale delen ligger dette i dagen, i øst ligger sedimentære lag øverst. Høyeste topp er Elbrus (5642 moh.), Europas høyeste fjell. Mellom toppene er fjellkammen gjennomsnittlig omkring 3000 moh.

Ved Elbrus er Store Kaukasus ca. 180 km bred; lenger øst, mot Dagestan, er fjellkjeden bredere. Sørskråningen er bratt, og med rikelig nedbør, og en artsrik skog med mange verdifulle treslag strekker seg oppover skråningen. Snøgrensen går ca. 3000 moh. Nordskråningen er slakere, og klimaet er tørrere. De viktigste pass er Krestovaja, 'Korspasset', Klukhori- og Mamisonpasset. Sør for Store Kaukasus ligger Kura–Rion-senkningen, som deles av Suramfjellene i en østlig og en vestlig del.

Lille Kaukasus er frontfjellene på Den armenske høyslette, og hever seg til ca. 3500 moh.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.