Kaukasus

Kaukasus. Fra Store Kaukasus. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Kaukasus av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Kaukasus, fjellområde mellom Europa og Asia, mellom Svartehavet og Kaspiske hav, langs Russlands sørgrense mot Georgia.

Faktaboks

Uttale
kˈaukasus

Hovedkjeden, Store Kaukasus (russ. Bolsjoj Kavkaz), er et system av foldefjell, som strekker seg ca. 1450 km østsørøstover fra Svartehavet til Kaspiske hav, og danner den fysisk-geografiske grense mellom Europa og Lilleasia.

Geologisk er Store Kaukasus en del av det store alpine foldesystem og består av krystallinsk fjell, særlig granitt. I vest og i den sentrale delen ligger dette i dagen, i øst ligger sedimentære lag øverst. Høyeste topp er Elbrus (5642 moh.), Europas høyeste fjell. Mellom toppene er fjellkammen gjennomsnittlig omkring 3000 moh.

Ved Elbrus er Store Kaukasus ca. 180 km bred; lenger øst, mot Dagestan, er fjellkjeden bredere. Sørskråningen er bratt, og med rikelig nedbør, og en artsrik skog med mange verdifulle treslag strekker seg oppover skråningen. Snøgrensen går ca. 3000 moh. Nordskråningen er slakere, og klimaet er tørrere. De viktigste pass er Krestovaja, 'Korspasset', Klukhori- og Mamisonpasset. Sør for Store Kaukasus ligger Kura–Rion-senkningen, som deles av Suramfjellene i en østlig og en vestlig del.

Lille Kaukasus er frontfjellene på Den armenske høyslette, og hever seg til ca. 3500 moh.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg