Kaukasus

Kaukasus. Fra Store Kaukasus. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
I det vestlige Kaukasus ligger Elbrus (5642 meter over havet), det høyeste fjellet i Europa og Russland.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Fjellet Shakhdag i Aserbajdsjan er en del av Kaukasus.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Kaukasus er et fjellområde mellom Europa og Asia, mellom Svartehavet og Kaspiske hav, langs Russlands sørgrense mot Georgia.

Faktaboks

Uttale
kˈaukasus

Hovedkjeden, Store Kaukasus (russisk Bolsjoj Kavkaz), er et system av foldefjell, som strekker seg cirka 1450 kilometer østsørøstover fra Svartehavet til Kaspiske hav, og danner den fysisk-geografiske grensen mellom Europa og Lilleasia.

Geologisk er Store Kaukasus en del av det store alpine foldesystem og består av krystallinsk fjell, særlig granitt. I vest og i den sentrale delen ligger dette i dagen, i øst ligger sedimentære lag øverst. Høyeste topp er Elbrus (5642 meter over havet), Europas høyeste fjell. Mellom toppene er fjellkammen gjennomsnittlig omkring 3000 meter over havet.

Ved Elbrus er Store Kaukasus cirka 180 kilometer bred. Lenger øst, mot Dagestan, er fjellkjeden bredere. Sørskråningen er bratt, og med rikelig nedbør, og en artsrik skog med mange verdifulle treslag strekker seg oppover skråningen. Snøgrensen går cirka 3000 meter over havet. Nordskråningen er slakere, og klimaet er tørrere. De viktigste passene er Krestovaja, «Korspasset», Klukhori- og Mamisonpasset. Sør for Store Kaukasus ligger Kura–Rion-senkningen, som deles av Suramfjellene i en østlig og en vestlig del.

Lille Kaukasus er frontfjellene på Den armenske høyslette, og hever seg til cirka 3500 meter over havet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg