Pantergaupa forekommer spredt i fjell- og skogtrakter i Spania og Portugal og regnes som en truet dyreart.

Pantergaupe av Programa de Conservación Ex-situ del Lince Ibérico www.lynxexsitu.es. CC BY 3.0

Pantergaupe er en rovdyrart i kattefamilien. Arten var regnet som kritisk truet frem til 2015, men etter mange bevaringstiltak er statusen i dag truet på IUCN sin globale rødliste.

Pantergaupa ligner mye på den norske gaupa, men er noe mindre, og har tydeligere sorte flekker i den gulbrune pelsen. Den har kraftige kinnskjegg og øredusker.

Pantergaupa livnærer seg for det meste på kaniner med tilskudd av andre mindre pattedyr og noe fugl. Den foretrekker å leve i områder med blanding av gressletter, busker og trær.

Pantergaupa fantes tidligere over hele den iberiske halvøya, men utbredelsesområdet er i dag avgrenset til små fjellområder syd i Spania.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.