Kanadagaupe er en rovdyrart i kattefamilien og en nær slektning av den norske gaupa.

Kanadagaupa er mindre enn den eurasiske gaupa. Den ligner i pelsfarge og bygning, men bakbena er betydelig lengre enn forbena. Pelsfargen er fra gulbrun til grålig og den har dusker på ørene og kraftig kinnskjegg. Potene er store og pelskledde og egnet til å gå på snø.

Kanadagaupa er hovedsakelig nattaktiv som sitt foretrukne byttedyr, snøskoharen. Med unntak av samværet til mødre og unger, lever kanadagauper stort sett enkeltvis og kan jakte i store områder (territorier) på opptil 50 km2.  I likhet med snøskoharen er det store forskjeller i antallet kanadagauper fra år til år, med en topp hvert tiende år. 

Kanadagaupa forekommer i store deler av Canada og Alaska, og brer seg inn i andre nordlige stater i USA som Idaho, Montana, Oregon og Washington. De sørlige delene av utbredelsesområdet overlapper med det til en av de tre andre artene i gaupeslekten, rødgaupe.

De store svingningene i størrelsen på bestanden har gjort gaupe-hare til et populært system for å studere den økologiske dynamikken mellom rovdyr og byttedyr.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.