Noen av de eldste fossilfunn av hominidene, menneskets tidlige forfedre, er gjort i Olduvaidalen i den nordvestlige delen av Tanzania. Av den grunn kalles Olduvai ofte «menneskehetens vugge». De eldste fossilene etter hominider er fra arten australopithecus afarensis, og er mellom 3,6 og 3,8 millioner år gamle. I 1978 oppdaget Mary Leakey de eldste fotavtrykkene man har funnet etter hominider. Avtrykkene ble satt i vulkansk aske for 3,7 millioner år siden, og er det eldste beviset på oppreist gange hos menneskenes forfedre. Det er også gjort en rekke funn fra jernalderen over store deler av Øst-Afrika.
Historikere antar at området som i dag utgjør fastlands-Tanzania var befolket av khoisanfolk for 10 000 år siden. For mellom 3000 og 6000 år siden kom kusjittiske folkeslag nordfra og brakte med seg jordbruksteknologi. Dagens befolkning nedstammer fra bantutalende folk som flyttet til dette området nordfra, sannsynligvis ved begynnelsen av vår tidsregning. Khoisanfolket ble etter hvert absorbert inn i de nye folkeslagene. De fleste bantuene levde i små og spredte lokalsamfunn, men det var også mer organiserte stater ved Victoriasjøen og Tanganyikasjøen, særlig fra begynnelsen av 1600-tallet. Frem mot 1700-tallet var disse i stor grad isolert fra kystbefolkningen. Innlandet var befolket av en rekke etniske grupper som tok form fra midten av den andre årtusen, og som bidro til politisk og sosial organisering. De fleste var jordbrukere som samtidig drev husdyrhold.
Historien til kystområdene i dagens Tanzania går minst 2000 år tilbake i tid, da sjøfarere fra spesielt Arabia og Persia besøkte området. Fra om lag år 600 økte handelen i omfang og fikk et økt internasjonalt preg. Monsun-vinden sto svært sentral for denne handelen. Fra november til februar manøvrerte arabiske, persiske og indiske sjøfolk tradisjonelle seilbåter (dhow), nordover til Asia, for så å returnere når vinden snudde mellom april og september. Det hevdes faktisk at i handelen over Indiahavet knyttet sammen flere mennesker enn den kanskje mer kjente Silkeveien.
Det ble handlet i krydder, skjell og kopra – det tørkede kjøttet i kokosnøtter som blant annet brukes til produksjon av margarin, kokosolje og såpe. Etter hvert ekspanderte handelen til også i inkludere andre varer som elfenben, gull, korn, tømmer, huder, skinn, levende dyr – og periodevis slaver. De såkalte Zanj-oppørene mellom år 869 og 883, der slaver av hovedsakelig afrikanske opprinnelse klarte å ta over kontrollen av Basra i sørlige deler av dagens Irak, regnes som bevis på at slaver ble importert fra Øst-Afrika til dette området. Som resultat av opprøret ble derimot denne handelen avviklet. Bomullstekstiler var en av de viktigste varene som ble fraktet tilbake til Swahilkysten, men etter hvert som handelen ekspanderte til områder i Nord-Afrika, Europa og Kina (foruten India, Persia og Arabia) økte også omfanget av varer som ble importert. Nye matvarer, bygningsmaterialer og luksusprodukter, samt våpen, ankom for første gang Swahilikysten.
Siden det kun var mulig med én tur-retur reise i året, måtte de tilreisende handelsfolkene oppholde seg langs kysten i flere måneder av gangen. Enkelte handelsfolk valgte å slå seg ned i området og stiftet familie med lokale kvinner. Dette ga grunnlaget for etableringen av de karakteristiske steinbyene (stonetowns) langs kysten fra starten av 1000-tallet, introduksjon av islam og av utviklingen av swahili-kulturen. Den første kjente moskeen ble bygd i Kizimkazi, sør på øya Unguja (Zanzibar) av folk fra Persia (Shirazi), og kan dateres tilbake til år 1107. Blant handelsbystatene som vokste frem på kysten var Kilwa, som ble etablert av på 900-tallet og vokste frem til å blitt regionalt handelssenter. Som flere andre småstater som vokste frem langs kysten var Kilwa ledet av dynastier med persisk og arabisk innflytelse.
Arabiske handelsfolk brukte navnet «Zanj» som betegnelse på kysten av øst-Afrika og på flere av øyene i Det indiske hav («swahili-kysten»), samt befolkningen som bodde der. Zanj er også opprinnelsen til stedsnavn.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.