Zanzibar

Faktaboks

Uttale
zˈanzibar
Etymologi
arabisk ‘De svartes land’
Også kjent som

Zanzibar

Offisielt navn
The Revolutionary Government of Zanzibar
Norsk navn
Zanzibars revolusjonære myndigheter
Statsform
Delvis selvstendig stat i forbundsrepublikken Tanzania
Hovedstad
Zanzibar by
Innbyggertall
1,303,569
Landareal
2 461 km²
Innbyggere per km²
496 p/km²
Offisielt/offisielle språk
Swahili, engelsk
Religion
Islam (98%), kristendom
Nasjonaldag
Uavhengig fra Storbritania 10 desember 1963 Revolusjonen 12 januar 1964
Statsoverhode
Ali Mohammed Shein
Valutakode
Tanzanian shilling (TZS)

Zanzibar er en øygruppe i Det indiske hav, og en del av swahilikysten langs østlige deler av Afrika. Zanzibar er en delvis selvstendig del av Tanzania og består av øyene Unguja (også kalt Zanzibar Island), Pemba og noen mindre øyer. Zanzibar er totalt 2460 km2 og har omlag 1,3 mill. innbyggere (2012).

Hovedstaden, Zanzibar by, ligger på den største øya Unguja. Her finner man også Steinbyen som er en del av UNESCOs verdensarv. Offisielle språk er swahili og engelsk. Islam (sunni) er dominerende religion.

Natur

Zanzibar er skilt fra fastlandet ved Zanzibarkanalen som er mellom 35-70 km bred. Klimaet er tropisk og modereres av havvinden. Temperaturen varierer mellom 21 og 32°C. Februar er den varmeste måneden og juni den kjøligste. Årsnedbøren ligger på rundt 1500 mm på Zanzibar og 2000 mm på Pemba. Det er to regntider. En kort periode (vuli) fra november til desember og en lengre regntid (masika) fra mars til mai.

Zanzibar er i dag et av de tetteste befolkede områdene i Afrika. En stor andel av befolkningen er bosatt i de vestlige delene av øyene. Her ligger Zanzibar by og på Pemba byene Chake-chake, Wete og Mkoani, og i de omliggende områdene er jorda fruktbar. En blandingskultur av trær og jordbruksvekster (krydder, kokosnøtt og diverse frukttrær) er vanlig. Østsiden av øyene er tørrere. Her er jorda karakterisert av korallstein med buskas, og et vekselbruk av blant annet mais, sorghum, bananer, samt belg- og rotfrukter har vært dominerende.

Det finnes flere verneområder på øyene. Blant de mest kjente er Jozani National Park, Ngezi Forest Reserve, Misali Island Conservation Area, Menai Bay Conservation Area og Chumbe Marine Park.

Red Colobus-apen er endemisk for Unguja og finnes i og ved nasjonalparken Jozani. Flygehundene på Pemba er også endemisk. Med et vingespenn på 1,6 meter er de blant verdens største flaggermusarter.

Næringsliv

Det produseres store mengder kryddernellik for eksport. Nesten hele produksjonen kommer fra Pemba. Andre viktige næringsveier er småskalajordbruk, fiske, algedyrking og handel.

Siden 1990-tallet har turistsektoren vokst dramatisk på Unguja og står i dag for mellom 25-27 prosent av BNP og mellom 70-85 prosent av utenlandske valutainntekter (2015). De fleste hotellene ligger langs østkysten og nordkysten av Unguja, foruten i Zanzibar by.

Styresett og politikk

Zanzibar har delvis indre selvstyre, sin egen president, regjering og nasjonalforsamling (Representantenes hus). Det er valg hvert femte år, samtidig med valget for resten av landet. Bortsett fra enkelte sektorer (blant annet finans, forsvar og utenriks), har Zanzibar egne systemer og politikk innenfor de fleste sektorer.

Chama Cha Mapinduzi (CCM) (og før det Afro-Shirazipartiet) har sittet med makten siden revolusjonen i januar 1964. Etter gjeninnføringen av flerpartisystemet i 1992 har partiet derimot møtt sterk motstand fra Civic United Front (CUF), det største opposisjonspartiet på Zanzibar.

Etter valgene i 1995, 2000 og 2005 ble CCM utpekt som vinner, mens CUFs støttespillere protesterte på valgfusk – ofte med støtte fra internasjonale valgobservatører. Følgelig har valg og konflikt gått hånd i hånd på Zanzibar de siste tiårene, med voldsutøvelse, frihetsberøvelse og diskriminering, særlig mot opposisjonelle.

Zanzibar tok 2005 i bruk et eget, nytt flagg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg