Arusha-erklæringen i Tanzania

Arusha-erklæringen i Tanzania ble utarbeidet av Julius Nyerere, Tanganyikas første statsminister etter selvstendigheten i 1961. Siden ble han Tanzanias første president da Tanganyika og Zanzibar slo seg sammen til en republikk i 1964.
.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Arusha-erklæringen i Tanzania var et politisk program for TANU-partiet i Tanzania, utarbeidet av president Julius Nyerere. Erklæringen ble vedtatt januar 1967 i byen Arusha, og regnes som et av de viktigste dokumenter om økonomi og politikk i det selvstendige Afrika.

Faktaboks

Uttale
arˈusha-erklæringen.

Arusha-erklæringen la stor vekt på landsbygda og jordbruket, i motsetning til en mer teknokratisk/industriell kurs. Verdien av tradisjonelle organisasjonsformer, som for eksempel storfamilien, sto sentralt. Nødvendigheten av økt nasjonal kontroll over økonomien fastslås, blant annet gjennom sosialisering av banker, industri, handelsselskaper og plantasjer. Erklæringen forbød TANUs ledere å bruke sin stilling til økonomisk vinning, og trakk opp linjene for en mer rettferdig fordeling av de knappe godene i landet.

Erklæringen er gjengitt på norsk i Julius Nyerere: Sosialisme i Tanzania (1970).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg